A teremtés utolsó mítoszai

Mezei Erzsébet kiállítása a Győri Egyházmegyei Kincstárban

Május 19-én nyílt meg a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban (Győrt, Káptalandomb 26.) Mezei Erzsébet vajdasági grafikus- és iparművész kiállítása A teremtés utolsó mítoszai címmel. A tárlat június 19-ig, keddtől vasárnapig, 10 és 16 óra között tekinthető meg.

A kiállításról és személyes jó barátjáról Fülöp Péter fotográfus a megnyitón így beszélt: „A Szerbiában székely, a Vajdaságban magyar, Magyarországon „határon túli magyar” alkotó e „sokgyökerűségében” mégsem kozmopolita, hanem univerzális. Alkotásai nem az absztrakció üres szándékát reprezentálják, hanem az organikus szemlélet szimbolikus absztrakcióját keltik életre. Mezei Erzsébet lajtorjái a földi támaszukban a gyökereket keresik, az égi támaszukban pedig a Jóistent szólongatják. … Minden képe telített tartalommal, utalásokkal: külön mélyelemzést kívánó, szimbolikus, különös misztériumjáték. Mintha korunk egyik utolsó, apokaliptikus mesélőjének tablóit látnánk, felsorakozva a falakon.”

Mezei Erzsébet Székelykevén született 1947. január 29-én. Az óbecsei gimnázium után az újvidéki Tanárképző Főiskola képzőművészeti szakán szerzett oklevelet 1971-ben. Grafikával fokozottabban 1989-től kezdett foglalkozni, leggyakoribb kifejezőeszközei a monotípia, a montázsgrafika és a hidegtű. Ezenkívül az iparművészet területén is otthon érzi magát, ahol elsősorban a kerámia és a nemezkészítés tartozik az érdeklődésébe.

Grafikáit bemutató első kiállítása 1991-ben volt Újvidéken, s még ugyanebben az évben Kecskeméten a Katona József Grafikai Pályázaton három pályamunkája a Lakitelek Alapítvány különdíját nyerte el. További elismerésekként büszke lehet az 1996-ban kapott TAKT-díjra, majd az 1999-ben kiérdemelt FÓRUM képzőművészeti-díjra. 2009-ben Zenta város Pro Urbe díját ítélték neki. 1995-2006-ig, megszűnéséig az esztergomi Piktor képzőművészeti tábor és művésztelep szakmai irányítója volt, 1999 óta a Zentai Művésztelep grafikai műhelyének a művészeti vezetője.

Önálló kiállításokon szerepelt már Szabadkán, Székelykevén, Zentán, Kiskunhalason, Szegeden, Adán, Esztergomban, Zsámbékon, Kishegyesen, Gyergyószentmiklóson, Magyarkanizsán, Hódmezővásárhelyen, Kikindán, Győrben és Budapesten is. Alkotásai csoportos kiállításon láthatók voltak ez idáig Szegeden, Zentán, Kecskeméten, Topolyán, Óbecsén, Szabadkán, Budapesten, Kaposváron, Karlócán és Dunaszerdahelyen.

Fotók: Vas Balázs

2016.06.10