Kortárs összművészeti csemegék

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

A 135 éve született Bartók Béla művészete, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója és a magyar-lengyel szolidaritás éve áll Magyarország legjelentősebb kortárs összművészeti fesztiválja, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál középpontjában. Az eseménysorozatot, melyet idén október 7. és 23. között rendeznek meg, Európa legnagyobb kortárs összművészeti fesztiváljai között tartják számon.

Az elmúlt két évben a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál mint összművészeti kortárs fesztivál a legnagyobb európai fesztiválok közé került – mondta Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója (fent a képen). Hozzátette: „a kortárs művészet a város aktuális szellemi állapotát mutatja, hiszen a kortárs művészet nem más, mint a korunk művészete, saját magunk életének képe, vetülete, a művészek arról alkotott elképzelései, vitái vagy véleménye”.

Bán Teodóra (a képen lent), a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője elmondta: a CAFe Fesztivál fontos szerepet tölt be, hiszen olyan fórum, ahol az új alkotások teret kapnak. „Fontos, hogy olyan minőségű, színvonalú fesztivál legyen, amely a Budapestre érkező külföldieket is megszólítja, sőt határainkon túlra is szól” – hangsúlyozta.

Bán Teodóra kérdésre válaszolva elmondta: a CAFe Budapest büdzséje több állami és egyéb forrásból áll össze; az ő büdzséjükben 36 millió forint áll rendelkezésre a CAFe megrendezésére.

Mit kínál a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál?

Az eseménysorozat október 7-én indul a Müpában Bartók A kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin című műveivel. A Pécsi Nemzeti Balett és a Nemzeti Filharmonikusok közös produkciójában, Szántó Andrea és Bretz Gábor közreműködésével, Káel Csaba rendezésében és Vincze Balázs koreográfiájával megvalósuló előadáson Kocsis Zoltán vezényel. Szintén ezen a napon nyílik a Ludwig Múzeum kiállítása #Bartók címmel, amelyen olyan, a kortárs képzőművészet eszközeivel létrehozott alkotásokat mutatnak be, melyeket a zeneszerző és népzenekutató munkássága inspirált.

A CAFe Budapest számos lengyel vonatkozású programot tűz műsorára idén. Korunk egyik legünnepeltebb kortárs zeneszerzője, Krzysztof Penderecki művei három alkalommal is felcsendülnek a fesztivál során. A Müpában október 12-én maga a mester vezényli monumentális kórusszimfóniáját, a Jeruzsálem hét kapuját a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek előadásában, majd október 17-én a Zeneakadémián dirigálja vonós Sinfoniettáját, III. szimfóniáját és Trombitaversenyét – ez utóbbinak ekkor lesz a magyarországi bemutatója Boldoczki Gábor trombitaművész és a Concerto Budapest közreműködésével. A Budapest Music Centerben október 18-án a mesterrel személyesen is lehet majd életművéről beszélgetni. A 2015 óta a CAFe Budapest integráns részévé vált Mini Fesztivál lengyel műveket is műsorára tűz idén. A Várkert Bazárban október 10. és 13. között Kurtág György, Tallér Zsófia és Dargay Marcell darabjai mellett lengyel kortárs alkotók, Wojciech Widłak, Dariusz Przybylski és Ignacy Zalewski egy-egy kompozíciója is felcsendül.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról az 1956-68-80/16 című különleges produkcióval emlékezik meg a fesztivál. Az interaktív térinstalláció, opera, koncert, színház és performance műfaji peremvidékein táncoló előadást Gergye Krisztián, Zombola Péter, Pályi András, Vojnich Erzsébet és Dömölky Dániel jegyzi, és a Várkert Bazárban lesz látható.

A nemzetközi sajtóban Japán legvarázslatosabb természeti tüneményeként aposztrofált jazz-zongorista, Hiromi október 21-én lép fel a Müpában a világszerte ünnepelt basszusgitáros, Anthony Jackson és a dobos Simon Phillips kíséretében. Egy másik élő legenda, a Yellowjackets képlékeny, mindig zseniális zenészekből álló formációja ezúttal a Bob Mintzer, az alapító Russell Ferrante, Will Kennedy és Dane Anderson felállással érkezik az október 14-i „dupla bulira” a Budapest Jazz Clubba. A fesztivál alkalmából lép fel a jazz szabadságát a rock energiájával, a klasszikus formakultúrát az experimentális zene bátorságával ötvöző legjelentősebb francia big band, az Orchestre National de Jazz október 14-én a Budapest Music Centerben. Igazi kuriózum lesz a Catch-Pop String-Strong crossover estje a Muzikumban, ahol bárki fültanúja lehet, milyen könnyedséggel váltanak át az előadók Bach zenéjéről a tradicionális balkáni muzsikára, a popzenéről a skót felföld ritmusos táncdallamaira, néha füttyszóval, énekkel kísérve a produkciót. Az A38 Hajón lép fel a modern, elektronikus alapú, táncos nu jazz egyik legfontosabb, mostanra újjáalakult formációja, a svéd Koop. Hosszú hallgatás után az egykori duó zeneszerzője, Oscar Simonsson élesztette fel az együttest, a csodálatos hangú litván jazzénekesnő, Jazzu közreműködésével.

Ősszel is folytatódik a három évvel ezelőtt elindított, nagy sikerű 100 szóban Budapest projekt, melyre a történetíráshoz kedvet érzők június 10-től szeptember 18-ig küldhetik be maximum 100 szavas írásaikat arról, hogy mit jelent számukra a város, milyen történetük, emlékük, érzésük, benyomásuk van Budapestről annak tereivel, eseményeivel, lakóival kapcsolatban. A zsűri által kiválasztott 100 alkotás zsebkönyv formájában is megjelenik, a legjobb 12 művet pedig kortárs illusztrátorok munkáival kiegészítve, kiállítva is megtekintheti a nagyérdemű a CAFe Budapest programján belül.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál folyamatosan bővülő eseményei a www.cafebudapestfest.hu oldalon találhatók, ahol az online jegyvásárlás is elérhető május 31-től.

Fotók: Kőmives András
Forrás: kultura.hu

2016.06.07