Lengyelország lesz a díszvendégünk

Art Market Budapest 2016

Az Art Market Budapest, Kelet-Európa vezető nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárának díszvendége 2016-ban Lengyelország lesz. A művészeti seregszemle idén októberben Budapesten gazdag választékkal irányítja a figyelmet a nemzetközi művészeti világban magasan jegyzett lengyel kortárs színtér szereplőire és produkcióira.

A vendégprogramot Varsóban jelentették be annak a POLISH(ed)HUNGARIAN elnevezésű különleges lengyel-magyar csoportos kiállításnak a megnyitóján, amelyet a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad nyitónapjának egyik kiemelt eseményeként tartottak Varsóban.

Az Art Market Budapest, Kelet-Európa vezető nemzetközi kortárs képzőművészeti vására 2016 októberében különlegesen gazdag programot szervez Lengyelország nemzetközileg rendkívül magasra értékelt kortárs képzőművészeti élete bemutatására, amely a művészeti esemény helyszínén több száz négyzetméteren látható képzőművészeti bemutató mellett a POLISH(ed) Art Fest elnevezésű fesztivál keretében külső helyszíneken további képző- és társművészeti programokkal egészül majd ki.

Az Art Market Budapest vendégprogramjai az utóbbi években Kolozsvár és Berlin városa, illetve az elmúlt évben a Nyugat-Balkán országai kortárs művészetéből nyújtottak egyedülállóan széles ízelítőt a budapesti közönségnek. A jelenleg előkészítés alatt álló októberi lengyel díszvendégség keretében az Art Market Budapest helyszínén széles kiállítási anyag, valamint performanszokból, prezentációkból, panelbeszélgetésekből álló kiegészítő események várják majd a vendégeket, és teremtenek közvetlen kapcsolatteremtési lehetőséget a lengyel művészeti színtér meghatározó szereplőivel.

Mindezt többek között az orońskoi Lengyel Szobrászati Központtal közösen létrehozott – a nemzetközi sztárként számontartott Magdalena Abakanowiczot is felvonultató – szabadtéri szoborpark, a CHIM művésznéven a „lengyel Robert Capaként” ismert fotóművész New Yorkból érkező fotókiállítása, az egyik vezető lengyel magángyűjteménynek szentelt kísérőtárlat és más külső események szélesítik majd fesztivállá, a gazdag képző- és fotóművészeti programot ráadásul a CAFe Budapest Fesztivál lengyel színpadi és zenei eseményekkel egészíti majd ki.

Az Art Market Budapest ez évi vendégprogramját Varsóban különleges körülmények között jelentették be annak a POLISH(ed)HUNGARIAN elnevezésű kiállításnak a nyitóeseményén, amely 10 varsói és budapesti művészeti galéria együttműködésével jött létre, és amely a most induló Lengyelországi Magyar Kulturális Évad egyik kortárs képzőművészeti komponense. A kiállítás célja – túl azon, hogy ízelítőt adjon az októberi budapesti látnivalókból – a lengyelországi és magyarországi kortárs képzőművészeti élet meghatározó szereplői, az Art Market Budapest 2016 majdani kiállítói közötti szakmai kapcsolat és együttműködés kialakítása volt: az 5-5 galéria párban együtt dolgozva hozta létre a tárlat egyes részeit képző kiállítási enteriőröket, közös koncepció mentén fűzve össze a lengyel és magyar művészek alkotásait.

A résztvevő galériák és művészek, a lengyelországi és magyarországi művészeti szereplők között most Varsóban elindult párbeszéd és együttgondolkodás ősszel Budapesten szélesebb körben folytatódhat, az Art Market Budapest idei eseményére október 13-16. között kerül sor a budapesti Millenárison.

Forrás: kultura.hu

2016.05.30