„A zene szövete a legmegfelelőbb”

Interjú az Anton Vezuvval

Szomorkás, mégis erőteljes világba kalauzol bennünket az Anton Vezuv zenéje, amelyet műfaji meghatározásuk: a power melankólia is kiválóan tükröz. A zenekar énekesét, Gyulai István Sztívet a külvilágtól való elvonulásról, a bandatagok egymásra találásáról, a Cseh Tamás Programról, valamint frissen debütált albumukról kérdeztük, amelynek premierje május 19-én volt az A38 Hajón.

Első nagylemezetek, az Into the Sea 2014-ben jelent meg, ám az album létrejöttét hosszas előkészületek előzték meg. Sztív, te el is vonultál pár évre a világ elől egy budapesti pincébe, hogy idődet csak a zenének szenteld. Mi késztetett arra, hogy ennyire kizárd a külvilágot?

Én ezt nem úgy éltem meg, hogy én zártam ki a külvilágot, hanem a külvilág zárt ki engem. Nem akart bevenni a klubba. Nem passzoltunk. És mivel az ember társas lény, ezért ez nem esett jól, és képtelen voltam nem kifejezni ezt az egészet versírással, rajzolással, zenéléssel. A zene szövete volt aztán a legmegfelelőbb nekem, ezt tudtam regényszerűen tovább szőni saját magamnak.

Hogyan találtatok egymásra a srácokkal?

Egy idő után elkezdtem keresni zenésztársakat, egy internetes hirdetésen találtam meg Kele Sándor barátomat, aki akkor saját zenéjéhez, saját dalainak kidolgozásához keresett zenészt, és azt mondta, próbáljuk ki, hogy én zongorázom neki. Vele próbáltunk egyszer a már említett pincémben, amikor Sanyi hozta magával Kalmár Tibit a próbára basszusgitárosnak. A próba pihenőiben szórakozásból játszogattam a saját dalaimat zongorán, és Tibinek nagyon tetszettek. Annyira, hogy később évekig írogatott nekem, hogy csináljunk egy zenekart az én dalaimhoz, aztán beadtam a derekam, Tibi nagyon lelkes volt (most is alapvetően lelkes alkat, és ezt azóta is imádom), ő gyakorlottabb zenész volt akkor, voltak ismerősei is, hozott tagokat is a zenekarhoz, így lett az Anton Vezuv.

A stílusotokat power melankóliaként definiáltátok, amelynek ti vagytok az egyetlen magyar képviselői.

Ilyen műfaj nincs, hiába is keressük a wikipédián. Ez önmeghatározó műfaji megjelölés, mi találtuk ki magunkról. Mi amúgy indie zenét játszunk (és inkább a nemzetközi értelemben vett indie zenét, amelyről első hallásra más ugrik be itthon), és sokkal kifejezőbbnek találtuk azt mondani, hogy ez power melankólia, mert a daloknak van egy alapvető melankó, blue, befelé fordulós, komor hangulata, viszont emellé ütem és kraft is társul.

A Cseh Tamás Programba miért jelentkeztetek?

A 2014-ben kiadott Into the Sea album után parkolópályára került az új dalok írása, ami tarthatatlan állapot volt, így némiképp Csé nyomására nekiültem dalokat írni 2015-ben, ebből körvonalazódott már egy kisebb dalgyűjtemény, egy lemez elkészítésének finanszírozása azonban nem egyszerű a számunkra, így pont jó időben jött a Cseh Tamás Program kiírása. Azért jelentkeztünk, hogy legyen lehetőségünk kiadni egy albumot a dalainkból, mindezt úgy, hogy minél kevesebb kompromisszumot kelljen kötni az általában jellemző pénztelenség okán.

Jakab Péter (Jazzékiel) már több, mint egy éve segíti munkátokat zenei producerként, a programnak köszönhetően pedig Such Tamás mentorál benneteket. Hogyan élitek meg a közös munkát? Miben kértek tőlük tanácsokat?

Such Tamás a hatalmas, évek során összegyűjtött tapasztalatával, tanácsokkal és inkább szervezésbeli dolgokkal segített minket, hihetetlenül jó fej. Fürge (Jakab Péter) pedig kifejezetten zenei producerként érkezett, az ő elsődleges munkája velünk az volt, hogy meghatározza, hogyan szóljon, mit akarjon átadni az anyag, klasszikus zenei produceri munka. Azonban mivel ő is nyomja már egy jó ideje a szakmát Jazzékiellel, ő is tudott segíteni minket szervezésbeli, menedzselésbeli tanácsokkal, mindezen felül még a zenekari fotónkat és a lemezborítónkat is ő készítette, úgyhogy a tisztán zenei produceri dolgokon kívül nagyon-nagyon sok apai energiát fektetett abba, hogy a teljes produkció rendben legyen.

A napokban debütált új lemezetek: a Lay Low Butterfly minialbum, amelyet május 19-én az A38 Hajón mutattok be. Mire számíthatunk a koncerten?

A koncerten természetesen az új lemez összes dala hallható lesz, keverve az első albumunk dalaival. Ami extraként még hallható lesz: a Lay Low Butterfly albumon, az előzőhöz hasonlóan sok plusz hangszer szólal meg, ezen a lemezbemutatón ezeket a hangszereket élőben is megszólaltatjuk. Udvardi Marci, régi Anton-motorosunk trombitával, Oláh Marci pedig klarinéttal fog segíteni minket, és természetesen Tibi legújabb szenvedélye, a szitárja is meg fog szólalni.

Milyen fesztiválokra sikerül eljutnotok a nyáron?

Nagy fesztiválkörútra nem megyünk még idén, a Művészetek Völgyén viszont fel fogunk lépni, a többi koncertünket pedig folyamatosan fogjuk kiírni az oldalunkra, várunk mindenkit, hogy nézzen meg minket, komorak és szépek vagyunk.

Végh Nóra
Fotó: Jakab Péter
Forrás: kultura.hu

2016.05.26