Herczku Ágnes és a Custos Consort koncertje a győri börtönben


A győri Öt Templom Fesztiválon fellépő alkalmi formáció ezúttal a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjainak szólaltatta meg a népzene és a barokk zene találkozásaként született „Virág, ének” című műsorát.

A Custos Consort zenekarból Bodrogi Éva klasszikus énekkel, Szászvárosi Sándor viola da gambával, míg Tokodi Gábor lanttal és barokk gitárral hozott be zenei értékeket a vastag falak közé, amit Herczku Ágnes csodálatos hangja tett igazán teljessé.

A zárt falak között nagy érdeklődés kísérte a fellépőket, a szürke és ingerszegény környezetben bármilyen kezdeményezés mindig nagy befogadó hajlandósággal találkozik, így volt ez a látszólagosan egymástól távol eső zenei kultúrák találkozása esetén is.

A fellépőknek sem volt ismeretlen terep a börtön. A Custos Consort szintén az Öt Templom Fesztivál keretében már 2014 adventjében koncertet adott a fogvatartottaknak, míg Hercku Ágnes korábban egy holland büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottjait varázsolta el hangjával.

A börtönben adott koncert egyediségét növelte, hogy arról hangfelvételt készített a helyben működő börtönrádió is, melynek riporterei a koncert utáni kérdéseikkel is megszólaltatták az előadó művészeket.

Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet


2016.05.24