Nyugatra/Nyugatról nézve – A Grüner gyűjtemény

Kiállítás az Esterházy-palotában

Május 6-án nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.) a Nyugatra/Nyugatról nézve – A Grüner gyűjtemény című kiállítás. A névadó házaspár képzőművészeti gyűjteménye június 5-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

Az időszaki kiállítás a mosonmagyaróvári születésű Grüner György és felesége, Grüner Mária 1990-es évek elejétől szisztematikusan fejlesztett magyar képzőművészeti gyűjteménye. Olyan kiválóságok alkotásai szerepelnek benne, akik döntő módon meghatározzák a magyar képzőművészet II. világháború utáni dimenzióváltását és mai változásait.

A gyűjtemény létrejötte, alakulása a műgyűjtés és gyűjtővé válás klasszikus útját mutatja, ugyanakkor rendkívülinek nevezhető abban a tekintetben, hogy gyarapítását a gyűjtő és a művészek lakhelye közötti nagy távolság meglehetősen bonyolulttá teszi. A Grüner-pár ugyanis 1980-tól Kaliforniában él. Grüner György fizikust ebben az évben hívták meg a University of California Los Angeles-i Campusára. Az oktatói munka mellett nyugdíjba vonulásáig a Los Alamosi Nemzeti Kutatólaboratórium vezetője és az UCLA Solid State Science Center igazgatója, számos kutatást alkalmazó vállalat alapítója és vezetője volt. Munkásságát Alexander von Humboldt-, Boltzmann- és Guggenheim-díjjal, és a világon egyedüliként kétszer is, a Világgazdasági Fórum „Technology Pioneer” díjával ismerték el. A Grüner-gyűjteményt XX. századi és mai festmények, rajzok, grafikák, kollázsok és szobrászati munkák alkotják. A legkorábbiak az Európai Iskola legelvontabb, absztrakt csoportjába tartozó Gyarmathy Tihamér, Lossonczy Tamás, Lossonczy Ibolya és Bálint Endre művei.

A gyűjtemény törzsanyagát az 1950-es évek vége és az 1960-as évek vége között pályájukat kezdő művészek munkái jelentik. Közülük többen az Iparterv-kiállításokon váltak ismertté, mások magányosan dolgoznak, vagy külföldön értek művésszé: Keserü Ilona, Hetey Katalin, Konok Tamás, Maurer Dóra, Gáyor Tibor, Fajó János, Deim Pál, Nádler István, Hencze Tamás, Bak Imre, Haraszty István, Birkás Ákos, Rákóczy Gizella. Az 1990-es évek utáni új törekvéseket és a gyűjtemény fejlődési irányait ezen a tárlaton Haász Katalin, Bolygó Bálint, Benedek Barna és Kelemen Zénó alkotásai képviselik.

Fotók: Vas Balázs

2016.05.18