Évadot hirdetett a Győri Filharmonikus Zenekar

MTI

Az Operaházzal közösen emlékezik meg Richter János karmester halálának századik évfordulójáról a következő évadban a Győri Filharmonikus Zenekar, amely egyházzenei bérletsorozatot is indít – jelentette be a zenekar igazgatója a 2016-2017-es évadot meghirdető sajtótájékoztatón a győri Richter-teremben.

Fűke Géza elmondta: december 5-én az Operaházzal együttműködve, internetes közvetítés segítségével emlékeznek meg a világhírű győri származású karmester, Richter János (1843-1916) halálának századik évfordulójáról. A győri zenekar olyan darabokat ad majd elő, amelyeket Richter János mutatott be elsőként Európa zenei színpadjain, így Brahms Tragikus nyitány című darabját, amelyet a budapesti közönség is élőben fog hallani, illetve Haydn Esz-dúr versenyművét.

Az igazgató a jövő évad legfontosabb változásaként a bérletkínálat bővülését jelölte meg. Az Istvánffy Benedek karnagy nevével fémjelzett hangversenysorozatban elsősorban az egyházzenére építenek, a megyeszékhely különböző szakrális helyein is szeretnének fellépni. A bérletben elsőként halottak napja alkalmából Salieri Requiemjét mutatják be, karácsony közeledtével Beethoven Kilencedik szimfóniáját, virágvasárnap pedig Händel Messiás című oratóriumát Berkes Kálmán vezényletével. Az évad utolsó koncertjét a bérletsorozatban Barokk eszencia címmel mutatják be.

A korábban bevezetett öt bérletsorozatban összesen 24 koncertet ad a zenekar a jövő évadban, az előadásokat Berkes Kálmán mellett Bényi Tibor, Hamar Zsolt, Kocsis Zoltán, Rácz Márton, Ken-Ichiro Kobayashi, Gilbert Varga, Gérard Korsten és Alexander Kornienko vezénylik majd. Szólistaként működik közre Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész, Perényi Miklós Kossuth-díjas gordonkaművész, Ránki Fülöp zongoraművész, Varga Gábor klarinétművész és Spányi Miklós csembalóművész. A zenekar két saját művésze, Gál László kürtművész és Vörös Ádám trombitaművész pedig először mutatkozik majd be szólistaként a győri nézők előtt.

Az igazgató beszélt arról is, hogy visszatérő vendég előadó lesz a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, amely Kocsis Zoltán vezényletével október 13-án egyebek mellett Liszt Ferenc és Bartók Béla egy-egy darabját szólaltatja meg. Január 29-én pedig Miklósa Erika és Ramón Vargas operaénekesek adnak áriaestet az operairodalom legismertebb műveiből az Egyetemi Csarnokban. Az igazgató emlékeztetett: tavaly játszottak először a bécsi Musikvereinben, a következő évadban pedig a szintén bécsi Konzerthausban mutatkoznak be. Azon az előadáson Bogányi Gergely zongoraművész az általa tervezett zongorán játszik majd.

Fűke Géza beszélt arról is, hogy a jövő évad mottója a „mindenki játszik”, amellyel a jelenlegi háromezer bérletes néző öt százalékos növekedését szeretnék elérni. Fekete Dávid alpolgármester a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar az elmúlt években már bebizonyította, hogy „világszínvonalon és világsztárokkal játszik”. Hozzátette: a magas színvonalú munkát a kulturális élet nagyköveteiként más városokba is eljuttatják a szimfonikusok, a zenekar a megyeszékhelyen kívül többek között Mosonmagyaróváron is rendszeresen fellép, emellett május elején Japánban is bemutatkozott.

Fotó: Győri Filharmonikus Zenekar
Forrás: MTI

2016.05.19