„Kell egy csapat”

Sándor Pál 75 éves

A hazai filmes szakma utolsó nagy mohikánja, Sándor Pál október 19-én ünnepli 75. születésnapját. Producer, filmrendező, a Hunnia Filmstúdió ügyvezető igazgatója. Évekig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, több, mint tíz évig volt a Novofilm magyar-német filmprodukciós vállalat ügyvezető igazgatója, 2000-ben létrehozta saját filmes cégét, a Filmstreet-et. 2003-tól a Hunnia Filmstúdió vezetője.

Sándor Pál Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas, Kiváló és Érdemes Művész, 24 nemzetközi rangos szakmai elismerése közül a legjelentősebbek a Berlini Ezüst Medve, a Cannes-i Fipresci-díj, a Chicago-i Ezüst Hugo és a Karlovy Vary-i Kritikusok Díja.

Az érettségi után a filmgyárba került, ahol laboránsként és felvételvezetőként dolgozott. 1959-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, Herskó János osztályában végzett 1964-ben. A Balázs Béla stúdió tagjaként két rövidfilmet követően készültek első játékfilmjei: a Bohóc a falon 1967-ben és a Szeressétek Ódor Emíliát 1969-ben, amelyekben a fiatalkori értékteremtés, az identitás kérdéseit vizsgálta.

Az 1973-ban készült Régi idők focija című filmjének groteszk, nosztalgikus hangvételével műfajt teremtett a magyar filmgyártásban. A Szabadíts meg a gonosztól! című filmje (1978) a hagyományos erkölcs széthullását ábrázolja a második világháború idején.

Mindannyiunk számára felejthetetlen filmje a Ripacsok (1981), amelyben a két főszereplő Kern András és Garas Dezső, a barátság nélkülözhetetlenségének megformálói; innen lett szállóige a „Kell egy csapat”.

Filmjeinek gazdag látványvilágát Ragályi Elemér operatőrrel közösen alakították ki. 1977-ben a Herkulesfürdői emlékért a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Ezüst Medve-díját is elnyerte.

Játékfilmeken kívül televíziós sikereket is elért. A Szerencsés Dániel 1983-ban elnyerte a 15. Magyar Játékfilmszemle Nagydíját, a társadalmi zsűri fődíját, Cannes-ban pedig kiérdemelte a FIPRESCI-díjat. Számos filmnek volt a producere, társproducere, és jelenleg is inkább producerként tevékenykedik. Filmrendezői munkáin kívül jelentősek még színházi rendezései is. Boldog születésnapot és sok-sok alkotást kívánunk még Sándor Pálnak!

Nagy Mária

2014.10.19