1355

Hamarosan keresztény fesztivál


Idén a fiatal közönséget is megszólítja a III. Keresztény Színházi Fesztivál, amelynek programja különleges női sorsokat is láttat, valamint műfaji sokszínűséget, színes, formabontó színházi megoldásokat ígér, igazi európai szellemiségben. Öt helyszínen 13 látványos produkcióval mutatkoznak be magyar és külföldi társulatok május 20. és 26. között Budapesten. (A képen Bornemissza Péter: Magyar Elektra)

Az Újszínház hiánypótló rendezvénysorozata idén két helyszínnel (RaM Colosseum, Nemzeti Színház) is bővül. A RaM Colosseum az ExperiDance táncjátékát, míg a Nemzeti Színház a debreceni társulat előadását látja vendégül. A keresztény tematika minden előadásban más-más módon jelenik meg; a misztérium musicaltől a fekete mesén át a marionett bábelőadásig számtalan műfaj mutatkozik be e különleges hét során.

A fesztivál nyitóelőadása Stuart Mária történetét dolgozza fel. A királynő aranyból van című produkciót még nem láthatta fővárosi színpadon a nagyérdemű. A Kocsis István-darab főhőse, Skócia 17 éves hithű királynője, aki reneszánsz humanista uralkodóként a hatalmi érdekek teljes káoszában próbálja megőrizni tisztaságát, erényeit országa érdekében. Az uralkodónő szenvedéllyel, spiritualitással telített életútját Koncz Andrea főszereplésével jeleníti meg az Újszínház társulata a teátrum Nagyszínpadán május 20-án.

Másnap egy, a hagyományosan keresztény Olaszországból érkező társulatot lát vendégül az Újszínház; a Fratelli Napoli Marionett Bábszínház Krisztus halálát és annak körülményeit (Krisztus a Golgotán címmel) mutatja be előadása során. Az élethű, aprólékos munkával faragott, szemet gyönyörködtető, korhű jelmezes bábok látványa és a rendszerint bibliai történeteket feldolgozó, mélyen hívő szicíliai művészek produkciója emlékezetes színházi élményt garantál.

A fesztivál egyik legizgalmasabb előadásának a több színház koprodukciójában bemutatott Magyar Elektra című tragédia ígérkezik. A stúdióelőadás Bornemissza Péter 1558-ban írt műve alapján kerül színre Katona Imre rendezésében, modern színészi eszközökkel. A XVI. századi iskoladráma – mely a szophoklészi tragédia átdolgozása – örökérvényű üzenetével a ma emberét is megszólítja.

Nagyszabású és rendkívül látványos előadás lesz a Csokonai Nemzeti Színház produkciója is. A debreceni teátrum A magyar Faust című történetet mutatja be a Nemzeti Színházban, látványos színpadképpel, kórus és szimfonikus zenekar kíséretével. A vendégelőadások sorát a következő napon az olaszországi Teatro Iaia produkciója (A rózsafüzér) gazdagítja: a modern családtörténetben a zsarnok anya és lányainak konfliktusát dolgozzák fel két ima közt egy mise során.

Orbán János Dénes: A magyar Faust

A lengyel TEATR A társulat misztérium musicalét fogadja május 25-én a Keresztény Színházi Fesztivál. Az Apokalipszis című előadás modern színházi kifejezőeszközökkel jeleníti meg a végítélet történetét. A reményt és feloldozást hirdető, felemelő és hatásos misztérium musical rock- és klasszikus zenével, látványos multimédiás színpadképpel, nem mindennapi színházi élménnyel kecsegtet.

A rendezvénysorozatot egyházzenei koncertek és szakmai beszélgetés teszik teljessé, a záróesten pedig az Újszínház egyik emblematikus produkciójával, Szent Margit történetével ér véget a Keresztény Színházi Fesztivál. A részletes programot INNEN lehet letölteni.

Fotók: Újszínház oldala
Forrás: kultura.hu

2016.05.18