1201

Ötórai gyilkosság Sopronban

Ősbemutató a színházi klubban

Brunner Tamás Ötórai gyilkosság című művéből készült bűnügyi játékot láthatják a nézők a Soproni Petőfi Színház színházi klubjában május 18-án (szerdán) este hét órakor. Az ősbemutatót Katona Imre rendezi. Az előadásban Molnár Anikó, Ács Tamás, Szőcs Erika, Pápai László, Papp Attila, Simon Andrea, Savanyu Gergely, Sárdy Zoltán, Szlúka Brigitta és Katona Imre szerepelnek.

Brunner Tamás ügyvédként dolgozik. Olyan szerző, aki több műfajban is alkot. A Kánkán hármasban, de kié a nyakék, a Szóljatok a portásnak és a Virágbolt című bűnügyi játékait már több helyen láthatta a közönség. Szépprózai kötetei, melyek A torony és Alíz, a dizőz és más történetek címmel adták ki, szintén a krimi lehetőségeit feszegetik.

Az Ötórai gyilkosság című darabját most felolvasó-színházi formában tekinthetik meg a nézők. Ez a mű mindeddig nem került színre. Katona Imre rendező elárulta, a darabot most oly módon mutatják be, hogy az előadás bizonyos értelmű beavató színházi élményt is hordoz magában. „Brunner Tamás behatóan ismeri a nyomozati eljárás műhelytitkait. Történetei viszont gyakran játszódnak valami ismerős, ám beazonosíthatatlan európai országban, kicsit délen, kicsit északon – nehezen tudnánk megmondani, hogy merre. A helyszín nem is fontos, hiszen a történet a lényeg. A szerző kitűnően tudja szerkeszteni a párbeszédeket, melyek pontosan hordozzák a szereplők karaktereit, eleven módon tárják fel a változó helyzeteket, frappáns és elegáns stílusban hangzanak el” – hangsúlyozta a rendező.

Az Ötórai gyilkosság egy szállodában történt gyilkosság nyomozása. Mindenki gyanús, és mindenkinek oka volt megölni az áldozatokat. A szereplők a legváltozatosabb részeiből érkeznek a világnak és a társadalomnak, azért, hogy egy délután kiderüljön, ki közülük gyilkos, ki áldozat, és miért történnek láthatóan sorsszerűen a dolgok így ahogyan történnek.

Részlet az előadásból: „A Treff Király Hotel recepciósa a szeme sarkából figyelte a vendégeket, akik beléptek a szálló halljába, miközben apró bejegyzéseket tett a pulton előtte heverő vendégkönyvbe. Nem sokan voltak most, akik ezt a hotelt választották a víkendre. Talán az időjárás volt az oka, a hétvége nem sok jóval biztatott, havazást jósoltak. A szálloda, közel a határhoz, a hegyek között, egy völgy végében állt, ott, ahol a hegy elhatározza magát, és az égbe szökken, holott egészen addig csak tétova domb volt. Nyaranta kiránduló családok gyerekekkel, telente gazdag sízők a szeretőikkel vendégeskednek erre. Most így ősz végén csak néhányan tévednek a szállodába, hó még nem volt, és a sáros lejtők nem kedveznek a túrázóknak sem. Ám aki szereti az elszigeteltséget, aki magányra vágyik, vagy akinek titkolnivalója van, annak első rangú ez a szálló, és ez a november végi idő is éppen alkalmas.

A hallba egy férfi és egy nő lépett be az imént. Tegnap érkeztek, az autót, egy kétüléses Mercedes sportkocsit a nő vezette. Nem sok csomaggal jöttek. Elfoglalták a szobájukat, és ki sem mozdultak onnan egészen a mai nap délutánjáig.

A recepciós most intett a pincérlánynak, aki a körmeit reszelgette elmélyülten a pultnál. Intett, hogy mozduljon, és vegye gondjaiba az érkezőket. A lány lustán nyújtózott, mint aki álomból ébred, eltette a reszelőt, felpróbált egy mosolyt a bár tükrös polcán, megigazította fekete haját, és az érkezőkhöz lépett. Most tehát négy óra van. Már sötétedik. Rövidesen itt a teaidő. Odakinn éppen esni kezdett a hó. Alkalmas idő egy gyilkosságra.”

Katona Imre – aki ezúttal egy személyben tölti be a dramaturg, díszlet, jelmez, fény, zene és rendező szerepkörét, ráadásul még egy kisebb szerepet is alakít – három évtizeddel ezelőtt már hozott létre emlékezetes produkciót a Pécsi Nemzeti Színházban Agatha Christie A tíz kicsi néger című darabjának előadásával, mely a műfaj hazai térfoglalásában korszakos jelentőségű volt.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2016.05.13