Best of LGT a győri Négy Évszak Fesztivál nyári nyitányán

Szenzációs programdömping június elejétől augusztus végéig

A Locomotiv GT egy Best of összeállításban csap majd (f)el június 18-án, hogy sínre tegye a Négy Évszak Fesztivál 2016-os nyári programkínálatát. A szuperkoncertet megelőző és követő kulturális pezsgés június elejétől augusztus végéig zenei, színházi, táncos, irodalmi, gyermekeket megszólító, kiállításos, gasztrojellegű, ünnepi megemlékezésű, hagyományőrző és sportközpontú átélnivalókkal várja a Találkozások Városában élőket, és ide ellátogatókat.

A május 10-én megtartott Négy Évszak Fesztivál nyárnyitó sajtótájékoztatóján Domanyik Eszter, Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Városmarketing és Programszervezési Főosztálya képviseletében a vendégeket és a sajtó munkatársait köszöntő szavaival rögtön a június 18-i nyárnyitó koncert meglepetésfellépőjét jelentette be: a Dunakapu téren este 21 órakor az LGT együttes Best of formációja varázsolja el majd 2 órára a közönséget. A főosztályvezető hölgy örömmel üdvözölte a magyar rockzene egyik legnagyobb hatású bandájának tagjaként megjelent Karácsony Jánost, majd először Dr. Somogyi Tivadar alpolgármesternek adta át a szót.

„7-8 évvel ezelőtt, amikor elindítottuk a Négy Évszak Nyári Fesztivált, nem gondoltam, hogy ennyire hihetetlenül sikeres lesz. A titok a szervezőcsapaton és a színvonalas programokon túl abban áll, hogy minden ízlést megszólítunk.” Dr. Somogyi Tivadar örömmel üdvözölte a nyári rendezvénysorozatot megnyitó Best of LGT fellépését, akik hite szerint mára teljesen lefedik az összes korosztályt, hiszen az idősebb életkorúak mellett mostanra a fiatalabbak is egyre gyakrabban fújják a slágereiket. „Remélhetőleg nyugodtan kijelenthető, hogy a nyári programokon telt ház lesz a Dunakapu téren, telt ház lesz a Széchenyi téren, és telt ház lesz a belvárosban.”

„Régi emlékeket elevenít fel, hogy itt járunk, hogy itt játszhatunk majd – vette át a szót Karácsony János. – Amikor az LGT a hőskorát élte, akkor Győr városa soha nem maradt ki a fellépések sorozatából, úgyhogy jóformán hazajövünk.” Az ezúttal előtagként az együtteshez kapcsolt „best of” kifejezés jelzi, hogy nem a teljes csapat sorakozik majd fel: „Ez egy olyan produkció, amelyben LGT-dalok hangzanak el, és hárman fogunk szerepelni ebben a műsorban. Megelőzendő a kérdést, az LGT zenekaron kívül is van élet, de minek – fogalmazhatnánk így –, erre lett kitalálva ez az összeállítás, ez a fajta kis trió.” A fellépő Karácsony János, Somló Tamás és Solti János – hangsúlyozta a meghívott – nem az LGT, de alanyi jogon, a saját számaikat fogják majd előadni a produkció során az Abrakazabra nevű zenekar, valamint Heincz Gábor „Biga” gitáros-énekes kíséretében. A koncertanyag nem premier lesz, hanem egy már futó produkció előadása jól ismert számokkal, amelyet aztán majd a hagyományos fesztiválnyitó tűzijáték követ.

A Best of LGT formáció színpadra vonulását azonban – ahogyan Domanyik Eszer kihangsúlyozta – egy olyan, szó szerint „hazai” produkció előzi meg, amelynek a főszereplője éppen a napokban mérettetik meg Svédországban: Fehérvári Gábor Alfréd „Freddie”, a 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál magyar fellépője nagy örömmel fogadta el a felkérést, hogy a nyári megnyitón a közönség elé léphet június 18-án, 20 óra 30 perckor.

A 2016-os nyár legsarkalatosabb programjai közé tartozik a június 20-26. között a Győri Balett által megrendezésre kerülő XII. Magyar Táncfesztivál és II. Gyermek Táncfesztivál, amelyet június 11-én a Széchenyi téren a Győri Nemzeti Színház Portugál című darabjának kétszázadik, s egyben utolsó előadása előz meg. A Portugála 200 szabadtéri bemutatása köré egész napos program szerveződik, amelyről Forgács Péter, a teátrum igazgatója beszélt részletesen. „Pontosan az 50. születésnapomon volt a bemutató, nyolc évvel ezelőtt, és kétszáz előadást megérni nagyon nagy dolog. Arra gondoltam, itt az idő, hogy elengedjük, és ennek a méltó megünneplése lesz ezen a napon.” Június 11-én gyakorlatilag a színház apraja-nagyja kitelepül majd a Széchenyi térre délelőtt 10 órától nagyjából este 11-ig, ahol egy retro, vurstliszerű hangulatot terveznek visszaadni színes programokkal: bemutatnak egy nyílt próbát, amit kommentálni fognak kulisszatitkokkal; lesz „fröcsizés” a színészekkel történő kerekasztal-beszélgetés közben; láthatnak az érdeklődők Kszel Attila vezetésével egy amolyan portugálos Plasztikon bemutatót; a rendhagyó jelenetekkel tűzdelt darab előtt pedig a színmű zenéjéhez hasonlatos muzsikát játszó Tárkány zenekar lép fel. (A Portugálához kapcsolódó játék, amelynek sorsolása szintén megtörténik majd, itt olvasható.)

„Az összes nyári produkcióból aktívan kiveszik a részüket kulturális intézményeink” – hangsúlyozta Domanyik Eszter, majd sorolta a nagyobb volumenű, programok sorát magában foglaló rendezvényeket: Szent László Napok (Aranypart, június 25-26.); a Vaskakas Bábszínház 9. Győrkőcfesztiválja (belváros, július 1-3.) és a VIII. Nemzetközi Győrkőcolimpia (Aranypart, június 30. – július 3.); Ír-Magyar Napok (Széchenyi tér, július 8-9.); Győri Legendák Napja és XII. Győri Rotary Fröccsnapok (Széchenyi tér, július 15-17.); jönnek a Nyáresti Koncertek a Wellhello és a Halott Pénz együttesekkel (Dunakapu tér, július 23.), valamint a Habana Social Clubbal (Dunakapu tér, július 30.); Barokk Esküvő (Széchenyi tér, Dunakapu tér, Baross G. utca, augusztus 12-14.); IX. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál (Dunakapu tér, Széchenyi tér, augusztus 25-28.); Voices Operagála (Széchenyi tér, augusztus 21.). A nyárzáró koncertre pedig augusztus 27-én kerül sor a Városháza téren, amelynek a fellépője egyelőre még titok.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum a nyár során szintén végig programokra (koncertek, kiállítások, tárlatvezetések) várja az érdeklődőket – melynek csúcsa a június 25-i Múzeumok Éjszakája lesz –, ahol a szlogen önmagáért beszél: „1 múzeum, 11 helyszín, 101 program”. Mindezeken túl a nyári programok spektrumához ezúttal két nagy sportesemény is csatlakozik: a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság magyar részvételének (is a) tiszteletére Labdarúgó EB-terasz várja a szurkolókat június 10. és július 10. között a Rába-parton, valamint a XXXI. Nyári Olimpiai Játékok iránt érdeklődők számára szintén a Rába-parton Olimpiai terasz hívja buzdítani a hazánk színeiben indulóknak szorítókat.

A Négy Évszak Fesztivál részletes nyári programjai Győr város honlapjáról letölthetők, illetve ugyanott angol és német nyelven is elérhetők. További információk pedig a Látogatóközpontban, illetve Győr város hivatalos Facebook-oldalán találhatók.

Szilvási Krisztián
Fotók: Hajdú Szilvia

2016.05.10