Pom Pom Balatonfüredre költözik

14. Balatonfüredi Művészeti Fesztivál

Pünkösdkor Balatonfüred a művészet fővárosává válik, május 13-16. között a 14. Balatonfüredi Művészeti Fesztivál keretében tucatnyi, többségében ingyenes program várja a művészetkedvelő családokat. A Kisfaludy Galériában a 80 éves Csukás István tart rendhagyó irodalomórát. Süsü a sárkány, Mirr-murr és Pom Pom szülőatyjának történeteit a Kossuth-díjas grafikus rajzai teszik még színesebbé.

A mesék világánál maradva május 14-én az Inversedance, Fodor Zoltán Társulata kétszer is életre kelti Fekete István Vuk című meséjét, mégpedig korábban sosem látott módon, táncszínpadi eszközökkel. A rendkívüli családi előadásnak a Balaton Szabadidő és Konferencia Központ ad otthont. Ugyanaznap a méltán népszerű Dürer és Jovánovics kiállítást irodalmi tárlatvezetéssel nézhetik meg az érdeklődők, este pedig Kéri Kitty színművész és Figula János zenész összművészeti estjére várják mindazokat, akik szívesen kombinálják a bort, a jazzt és a verseket.

Pünkösdvasárnap népi játékok és hagyományőrző kézműves foglalkozások ígérnek a gyerekeknek maradandó élményt, az Arácsi Népház rendezvényén pedig Frank Róbert pszichológus, balettművész és Vastag Richárd aranysarkantyús táncos jóvoltából azt is megtudhatják az érdeklődők, milyen pozitív hatással van az egészségre a néptánc. Aki a szakemberektől hallottakat saját magán is megtapasztalná, az estét népzenei koncerttel és táncházzal zárhatja. Aki ezen az estén nem népzenével, hanem komolyzenével képzeli el a kikapcsolódását, azt Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes, Muskát András operaénekes és a Mendelssohn Kamarazenekar Mozart estje várja az Anna Grand Hotel Dísztermében. A koncert a Balatonfüredi Komolyzenei Esték hangversenysorozat és a tavaszi bérlet része.

Rendkívüli kalandnak ígérkezik pünkösdhétfőn az Arácsi Népháztól induló kirándulás és batyus piknik a Koloska-völgyben, a kevésbé mozgalmas programot keresők pedig kavicsikonokat készíthetnek a Vaszary Alkotóműhelyben. A Balaton szívében természetesen nem érhet véget úgy egy programsorozat, hogy abban ne kapna aktív szerepet a tó. Egy szál virággal vagy zöld ággal invitálják májusi kalinkózásra, vagyis sétaladikázásra a szerelmeseket és a párt keresőket egyaránt.

A 14. Balatonfüredi Művészeti Fesztivál zárásaként május 16-án este a Vörös Templomban adják elő a Mária evangéliuma című rockoperát. A művet Tolcsvay László Müller Péter szövegkönyvére, Müller Péter Sziámi verseire komponálta. A rockopera oratórikus változatát a szentendrei Szent Péter-Pál Templomban és az Egri Bazilikában mutatták be 2010-ben, Sáfár Mónika, Sasvári Sándor, Tolcsvay László, Tóth József, valamint a Rotunda Énekegyüttes és szólistái előadásában, Tóthné Mózer Annamária vezényletével.

Életműkiállítás nyílik Sajdik Ferenc alkotásaiból

A sajátos stílusjegyeket magukon hordozó alkotások visszaidézik gyerekkorunkat. A nagy ho-ho-ho horgász és Pom Pom kalandjai ismét megelevenednek a Kossuth-díjas magyar grafikus páratlan életművét bemutató kiállításon, melyet a Kossuth-, József Attila-, Prima Primissima-díjas és Szép Ernő-különdíjas író, költő Csukás István nyit meg május 13-án, 17.00 órakor. Az eseményen köszöntőt mond Hári Lenke, Balatonfüred város alpolgármestere. Közreműködnek: A Ferencsik János Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. A kiállítás 2016. május 13-tól június 12-ig a Galéria nyitvatartási idejében látogatható (szerda-vasárnap: 12.00-18.00). Jegyár: 500 Ft/fő, Nyugdíjas/Diák: 250 Ft/fő. A kiállítást támogatta: Papp László műgyűjtő.

Forrás: kultura.hu

2016.05.11