Győri sikerek a nemzetközi jogesetmegoldó versenyen


A Külgazdasági és Külügyminisztériumban a joghallgatóknak kiírt és rendezett VII. Országos Nemzetközi Jogi Jogesetmegoldó Verseny döntőjén Hancz Patrik második-, Horváth Balázs András pedig különdíjas lett.

A 2015 őszén indult verseny jogász-jelölt résztvevői három forduló keretében, két komplex nemzetközi jogvita írásbeli megoldásával és szakmai álláspontjuk szóbeli megvédésével mérték össze tudásukat. Az első fordulóban egy fiktív jogeset megoldását kellett írásban beküldeniük a versenyzőknek, míg a második fordulóban a hallgatóknak az egyetemükön kellett egy előre nem ismert jogesettel megbirkózniuk az Internet, illetve a szervezők biztosította források használatával, mindössze négy óra alatt.

A harmadik fordulót jelentő szóbeli döntőbe országosan tíz hallgató jutott be, melyen a résztvevők a második fordulós jogesettel kapcsolatban feltett kérdések alapján adtak számot tudásukról, érvelési képességeikről és a nemzetközi jogban való általános jártasságukról. A döntőbe jutott két győri jogász-jelölt, az ötödéves Hancz Patrik kitűnő szerepléssel második helyezést ért el, a negyedéves Horváth Balázs András kiemelkedő szóbeli teljesítményéért a verseny Különdíját vehette át a nemzetközi jogász oktatókból és kutatókból álló kilencfős zsűritől.

A hallgatók felkészülését dr. Ganczer Mónika egyetemi adjunktus és dr. Sulyok Gábor habilitált egyetemi docens, a Nemzetközi Köz- és Magánjogi Tanszék oktatói segítették.

Winkler Csaba

2016.05.05