Második alkalommal rendeznek Székely Fesztivált a Millenáris parkban

MTI

Egyebek mellett elsőrangú székely kézműves termékekkel, töltelékes káposzta maratonnal, valamint a tavalyinál is több gyerekprogrammal várja a látogatókat a második alkalommal megszervezett Székely Fesztivál május 6. és 8. között a fővárosi Millenáris parkban.

A gasztrokulturális majális célja változatlan az első alkalomhoz képest: erősíteni az anyaországi és a külhoni magyarság összetartását, szorosabbra fűzni a gazdasági kapcsolatokat, elősegíteni a magyarországi és székelyföldi kis- és középvállalkozások egymásra találását – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a háromnapos rendezvény fővédnöke Budapesten. Hozzáfűzte, hogy a fesztivál már tavaly is a világon szétszóródott székelység, valamint a külhoni magyarság élete, gondolkodása iránt érdeklődő magyarországi közönség találkozóhelye volt.

Nagy József, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a Székely Fesztivál a közös cselekvés ünnepe, amely kifejezésre juttatja Székelyföld történelmi és kulturális egyediségét, megmutatja, hogy az nem csupán egy múltat kimerítő skanzen vagy etnikai rezervátum, hanem élő térség. A fesztiválon a székely kulturális és gasztronómiai értékeket bemutató programok mellett mintegy száz székely kézműves, őstermelő prémium minőséget képviselő kínálatából, egyebek mellett sajtok, vadhúsok, mézek és más termékek közül válogathatnak az érdeklődők – hangsúlyozta az eseményen Domokos István főszervező, a Székely Szeretetszolgálat kurátora. Mintegy 30 ezer töltelék vár elkészítésre a káposztamaratonra, valamint felvonul az Erdélyi Pálinka Lovagrend is, harmincféle pálinkakülönlegességet bemutatva. A nagyszínpadon pénteken Hargita megye, szombaton Kovászna, pénteken pedig a csángók kulturális kincsei, táncai és zenéi kerülnek a középpontba – sorolta Domokos István

A gyerekek számos, mára jórészt elfelejtett népi mesterséggel ismerkedhetnek meg a Millenáris parkban, emellett a Székelyföldi Legendárium rajzfilmvetítésekkel is készül a Moziteremben. A fesztiválhoz kapcsolódva május 5-én, csütörtökön zártkörű szakmai konferenciát is szerveznek Székelyföld gyógyturizmusa címmel.

A tavalyi első fesztivál hatására megerősödött a Székely termék mozgalom – hangsúlyozta az eseményen Becze István, Hargita megyei tanácsos, aki a programok közül kiemelte a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes pénteki vásárnyitó fellépését.

Forrás: MTI

2016.05.05