Winnetou, Twist Olivér, Tom Sawyer és a többiek

Zórád kiállítás nyílik a soproni Liszt központban

Zórád Ernő képregény-rajzoló, festő, grafikus, illusztrátor, karikaturista munkáiból nyílik kiállítás május 8-án a soproni Liszt központban. Saját elmondása szerint a képregény műfaját eleinte utálta és lenézte, kényszerűségből kezdett vele foglalkozni. Mégis, miután felismerte, hogy „a képregény az alkalmazott grafika lehető legnehezebb műfaja”, annak talán legelismertebb és legnagyobb hatású hazai képviselőjévé vált, nagy szerepe volt a művészi értékű képregény kialakításában.

Zórád Ernő történelmi és irodalmi képregényeket rajzolt a serdülőknek, akvarelljeivel, varázslatos Krúdy Kalendáriumával és kivételes Irodalmi Pantheon sorozatával maradandót alkotott az irodalmat, művészetet kedvelők számára, és együtt emlékezett az idősebbekkel egy letűnt világra a Tabán-képeken keresztül.

Rendkívüli grafikai tudása mellé széles körű műveltség párosult, ennek köszönhetően mindig hitelesen tudott megrajzolni régi korokat, a történelmi személyeket és helyszíneket igyekezett a legapróbb részletekig hűen visszaadni.

Első képregénye, a Karl May regényéből készült Winnetou 1957-ben jelent meg. Jelentősége abban áll, hogy ez volt az első magyar szóbuborékos képregény. A következő évtizedekben számtalan képregényt rajzolt, amelyek csaknem mind irodalmi művek adaptációi voltak, és néhány oldalas fekete-fehér folytatásokban jelentek meg különböző magazinokban, például a Fülesben.

A hetvenes és nyolcvanas években néhány munkája teljes füzetekben, akvarellel színezett, nagyalakú albumokban, egész oldalas festményekkel gazdagítva látott napvilágot. Ezek a füzetek ma a gyűjtők féltve őrzött kincsei.

Zórád Ernő 2000-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, az I. kerületi önkormányzat a „Budavár Díszpolgára” címet adományozta neki. A Magyarországon méltatlanul kevéssé ismert Zórád életmű olyan sokszínűen értékes, hogy a Zórád család kötelességének érzi, hogy minél szélesebb körben ismertesse azt. A soproni kiállítás május 8-án nyílik meg a Liszt központ emeleti előterében, és május 29-ig, naponta 9-17 óráig díjmentesen látogatható.

Pro Kultúra Sopron

2016.05.04