1210

A PTE Művészeti Kara Budapesten


A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kara idén ünnepli alapításának 20. évfordulóját. A jubileumi évben számos képzőművészeti és zenei programmal mutatkozik be a kar – nem csak Pécsett. Budapesten elsőként a Műcsarnokban, május 3-án nyílik az Airport Pécs – Hallgatói munkák a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Képző- és Alkalmazott Művészeti Tanszékeiről című kiállítás.

Pécset Magyarország egyik legnagyobb kultúrvárosaként tartják számon, 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa volt. Pezsgő kulturális élettel rendelkezik; több színházzal, koncertteremmel és a Pannon Filharmonikusokkal, balett társulattal, élénk irodalmi és képzőművészeti élettel, hatalmas egyetemmel. Az Európa Kulturális Fővárosa program legjelentősebb beruházása a régi Zsolnay Porcelángyár területén végrehajtott felújítás, a Zsolnay Kulturális Negyed létrehozása volt. A Művészeti Kar ebben az alkotásra inspiráló, nem mindennapi környezetben kapott otthont 2011-ben.

A képzőművészet jelenléte hagyományosan az egyik legerősebb Pécsett. A nagy elődök között volt Zsolnay Vilmos, a Bauhaus pécsi művészei, Martyn Ferenc és Victor Vasarely. A gazdag művészeti élet és a Pécsett összegyűlt neves képző- és zeneművészek segítették a Művészeti Kar létrejöttét, mely a jogelődök különböző művészeti tanszékeiből 1996-ban alakult meg. Ez az ország egyetlen felsőfokú zenei, képzőművészeti és alkalmazott, illetve médiaművészeti képzést integráltan folytató központja. A város művészeti hagyományai és progresszív kulturális élete, a tudományegyetemi háttér, a város művészegyéniségei meghatározó alapot biztosítanak a minőségi művészképzéshez. Az itt folyó oktatás egyedülálló módon, tudományegyetemi közegben biztosítja a művészeti képzés legmagasabb szintjét is: a művészeti doktori képzést. A kar nemzetközi törekvéseinek köszönhetően a külföldi hallgatókat is szívesen várják angol nyelvű akkreditált mesterképzéseikre és egy-két szemeszter hosszúságú kurzusokra egyaránt.

A kiállítás kurátora, Prof. Somody Péter, a PTE Művészeti Kar Festészet Tanszékének vezetője így vélekedik a kar szemléletmódjáról: „A pécsi művészképzés komplex, sokoldalú kortárs vizuális műveltséget és gondolkodást kíván nyújtani. Felkínálunk helyzeteket és gyakorlatokat, amelyek a XX-XXI. század magyar és európai művészetének gyakorlatából merítkeznek, és természetesen a hallgatók saját emberi és környezeti tapasztalatából. Ezeket a lehetőségeket az egyetem felkínálja, de nincsenek üdvözítő, elvárt vagy követendő utak ebben a párbeszédben, a dialógus szabad. Nem szeretnénk az oktatásban csak az aktuális vagy éppen sikeresnek látszó művészeti tendenciához alkalmazkodni, mert elsőként a hallgató személye, adottságai, fejleszthető képességei számítanak.”

A Műcsarnokbeli kiállítást május 3-án, kedden 17 órakor Colin Foster egyetemi tanár, a PTE MK Doktori Iskola vezetője nyitja meg a Műcsarnok#Boxban. Közreműködnek a PTE MK elektronikus zenei szakának alkotói. A megnyitót követően Somody Péter, a PTE MK festészet tanszékének vezetője, egyetemi tanár tart kurátori tárlatvezetést. A kiállítás május 4. és június 19. között tekinthető meg.

A Museion No. 1 Galériában a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Média- és Alkalmazott Művészeti Intézet keramikus és tervezőgrafikus hallgatóinak munkáiból PÉCS DESIGNPORT címmel nyílik tárlat május 5-én, csütörtökön 18 órakor. A kiállítást Prof. Fusz György keramikusművész, a PTE MK tudományos dékánhelyettese nyitja meg. A vendégeket köszönti: Dr. Füzi László, a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek ügyvezetője. A kiállítás május 26-ig tekinthető meg.

Fotó: Csortos Szabolcs (pte.hu)
Forrás: kultura.hu

2016.05.03