A GYAK a IV. Füredi Kis Könyvfesztiválon


Április 23-án a balatonfüredi Lipták Gábor Városi Könyvtár Sárovicsné Sárközi Hajnalka igazgató vezetésével a Kisfaludy Galériában egész napos könyvfesztivált rendezett, melyre különböző irodalmi társaságokat, csoportokat hívott meg, közöttük a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) tagjait is.

A meghívottak között jelen volt a Fekete István Társaság Ajkáról, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága, a Madách Irodalmi Társaság Alsósztregováról, a Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság Hévízről, a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság Somogyból. A rendezvény díszvendége Hodossy Gyula író, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke volt.

A fesztiválon sikerrel mutatkoztak be a GYAK tagjai: Csáky Anna költő, a közösség vezetője, Cseke J. Szabolcs, Gősi Vali, Nagygábor Margit költők, Bogár Erika, Harcsás Judit, Kozák Ágnes, Rácz Katalin írók, Molnár György fotós és Petőczné Szabó Márta textilművész.

Csáky Anna a Győri Antológiáról, a közösség közös könyvéről beszélt, majd Harcsás Judit mint moderátor sorra bemutatta az alkotókat, akik egy-egy versüket vagy prózarészletüket olvasták fel. Ezt követően a vetítővásznon láthatóvá váltak az eddigi antológiakötetek címlapfotói, valamint a képzőművészek és fotósok bennük megjelent néhány alkotása. Petőczné Szabó Márta egy gyönyörű, palotabejáratot ábrázoló textilmunkáját hozta magával, bemutatva a megjelenteknek. A költők és írók saját kiadványaikat is a megjelentek figyelmébe ajánlották.

A közösség alkotói ajándékokkal kedveskedtek a rendezőknek: a legutóbbi antológiakötetekkel, valamint egyéni munkákkal. Ámonné Tóth Éva képzőművész festett kavicsokat, köveket, üvegeket és kisméretű festményeket küldött. Az antológiások kötetei a kiállító asztalokra kerültek néhány kis kavics kíséretében.

A fesztivál rendezvényekben gazdagon telt el. Az irodalmi és művészeti csoportok bemutatkozó műsorai között egy-egy zenei produkció hangzott el, valamint a tombolán könyveket sorsolt ki a rendező könyvtár. Az antológiások néhány tagja is a nyertesek között szerepelt.

A füredi könyvfesztivál zenés irodalmi zárszóval ért véget 19 órakor.

Molnár György
a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) tagja

2016.04.28