975

Izlandi moziest

A Rómer Házban

Május 6-án (pénteken) 17 órakor a Rómer Házban (Győr, Teleki László utca 22.) a Kosok című színes, feliratos, izlandi játékfilmet láthatják. Rendező: Grímur Hákonarson. A tartalomból: Festői szépségű izlandi völgyben él a birkatenyésztő testvérpár, Gummi és Kiddi. Azonos életmódot élnek, azonos területen az ország legjobb vérvonalú, díjnyertes juhait tenyésztve, de ezek ellenére négy évtizede nem álltak szóba egymással.

Amikor Kiddi birkáit végzetes betegség támadja meg, az egész völgy állattartása veszélybe kerül. Hogy a járványt megfékezzék, a hatóságok le akarják mészárolni az állatokat, ezzel pedig nemcsak a fő bevételi forrásuktól esnek el a férfiak, de az évszázadok alatt nemesített fajta is kihal. A két testvér felismeri, hogy csak úgy menthetik meg a jószágokat, ha ennyi évnyi haragtartás után újra összefognak.
Ugyanezen a napon, május 6-án (pénteken) 19 órakor ugyanitt a Madárkák című színes, feliratos, izlandi-dán-horvát filmet vetítik. Rendező: Rúnar Rúnarsson. A Madárkák főhőse a 16 éves Ari, akinek egyik napról a másikra felborul az élete. Az angyalhangú kóristafiúval anyja közli, hogy Reykjavikból egy isten háta mögötti halászfaluba kell költöznie apjához, akit évek óta nem látott. Ott nem csak a papa alkoholproblémájával szembesül, hanem azzal is, hogy mennyire megváltoztak gyerekkori barátai. Az egyre reménytelenebb helyzetben Arinak nincs más választása, mint kiállni magáért és komoly döntéseket hozni, hiszen előbb-utóbb fel kell nőnie.
Mindkét film 16 éven felülieknek ajánlott.

2016.04.26