Dr. Barsi Ernő Énekes Verseny – Tiszta Forrásunk Hangjai


Győr-Moson-Sopron megye énekes diákjai, ének-zene tanáraik segítségével évről évre tovább éltetik gyönyörűséges zenei anyanyelvünket, a magyar népdalt. Az Oktatási Hivatal és a Győri Pedagógiai Oktatási Központ által kiírt és a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János karával együtt gondozott Dr. Barsi Ernő Énekes Verseny minden évben a magyar és a nemzetiségi népdalok megbecsüléséről, ápolásáról, magas szintű, hiteles előadásáról szól.

A versenysorozat a 2015/2016-os tanévben is egyéni és csoportos népdaléneklésre hívott minden magyar népdal iránt elkötelezett diákot. Alig három hónap alatt diákénekeseink közel ezer magyar népdalt énekeltek el, igazi XXI. századi fonóházi hangulatban. A csornai, győri, kapuvári, mosonmagyaróvári és soproni területi versenyek után a megyei döntőre a Széchenyi Egyetem Apáczai Csere János Karán került sor, a verseny névadójáról elnevezett dr. Barsi Ernő díszteremben. A döntőn mintegy száz diák vett részt. A versenybizottságot és a zsűrit Pálfalvi A. János ének-zene mestertanár, megyei szaktanácsadó elnökölte.

Ez a verseny egyedülálló Magyarországon, hiszen az egyetlen olyan lehetőség, ahol együtt énekelheti zenei anyanyelvét mindenki a kis elsőstől a végzős középiskolás diákig. A verseny abban az értelemben is egyedülálló, hogy az énekesek, énekegyüttesek minősítése mellett kiemelt figyelmet fordít a tanári alkotó és felkészítő munkára is, értékelve, elismerve a kiemelkedő tanári teljesítményt.

Az eredmények – kiemelt arany, arany- és ezüst minősítések – ismételten azt mutatták, hogy az itt éneklő diákok valóban a magyar népdal, a zenei anyanyelv méltó „őrzői és védői, továbbéltetői”.

Eredmények

- Tanári Arany Diploma: Szabó Rita tanárnő (Csornai Ált. Isk. és AMI), a megye legjobb felkészítő tanára

- Kiemelt Arany fokozat: Hegedűs Bori (Piarista Gimnázium, Mosonmagyaróvár) Széchenyi Népdalkör (Csornai Ált. Isk. és AMI), Köcöle Énekegyüttes (Győri Nádorvárosi Általános Iskola), Lajterja Kisegyüttes (Pannonhalmi Bencés Gimnázium)

- Arany fokozat: Szólóénekesek: Jandó Noémi, Lengyel Zsófia, László András Benedek, Feller Márk, Babos Luca, Nagy Gergő, Boldis Barnabás, Molnár Csenge, Domnánics Júlia, Dombi Rebeka

- Kisegyüttesek: Lajos Boldizsár - Szabados Magor, Boldis Barnabás - Budai Barnabás, Áder Krisztián - Bokkon Edmond - Ivánkovics Gergő, Guzsalyasok Kisegyüttes, Széchenyi Kisegyüttes

- Énekegyüttesek-népdalkörök: Széchenyi Népdalkör, Kis Gerlice Énekegyüttes, Nóta-móka énekegyüttes, Soproni Széchenyi I. Gimnázium Énekegyüttese, FNP Gimnázium Énekegyüttese, Búzacsíra Énekegyüttes, Rezeda Énekegyüttes

A képen a döntő Arany és Kiemelt Arany fokozatú énekesei, a Csornai Általános Iskola és AMI Széchenyi Népdalköre „arany diplomás” tanárukkal, Szabó Ritával és a Pannonhalmi Bencés Gimnázium „Lajterja” kisegyüttesével láthatók.

Winkler Csaba

2016.04.27