Filozófia, öntudat, lelkiismeret

Jostein Gaarder volt a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége

Jostein Gaarder norvég író volt a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, akinek Sofie világa (Egy regény a filozófia történetéről) című könyvét eddig 63 nyelvre fordították le, és mintegy 40 millió példányban kelt el világszerte. A szerzővel Szabó T. Anna beszélgetett a megnyitót követően, majd az ünnepelt Dragomán György laudációja mellett átvehette az idei Budapest Nagydíjat is.

Jostein Gaarder legnagyobb erénye, bravúrja és unikális írói „létformája”, hogy egy olyan vitatott, folyamatos polémiák és megközelítések által szabdalt, szinte elérhetetlen tudományterületet, mint a filozófia, tiszta, pontos és érthető gondolatokkal, élvezetes stílussal, teljességgel olvasóbarát irodalmi formában demisztifikált. Ezt a tartalmat és nyelvezetet pedig rendkívüli hatásfokkal használhatjuk gyermekeink filozófiával való megismertetésében is. Nem meglepő hát, hogy április 21-én Szabó T. Anna a Gaarderrel folytatott pódiumbeszélgetését három téma köré építette fel: először a tudásvágyat boncolgatták, majd az oktatás-kreativitás problémaköre került sorra, végül pedig szóba került a környezetvédelem is, hiszen a norvég író immár közel két évtizede elkötelezett harcosa a bolygónk élővilágának megmentésére irányuló törekvéseknek.

Gaarder elképesztő „testjátékkal” kísérve, komoly és egyben hiteles meggyőződéssel beszélt a világot megismerni akaró kíváncsiságról, hiszen mai társadalmunk meghökkentően strukturált és összetett. Napjainkban az írói gondolatok, amelyek megjelennek a lapokon, meghatározottan a szerzőik saját világáról árulkodnak, az ő világlátásukat tükrözik vissza. Ez szerinte egyben egyfajta filozófiai determináció is. Az ő írásait főként a nyugati filozófia hatja át, ahol a legfőbb kérdés egyre inkább ugyanaz: hogyan tudjuk megőrizni mostani életkörülményeinket a világon? A komoly és (akár) sorsfordító témákat érintő, lehengerlő tűzzel végigvitt beszélgetés végén a közönség aztán mosollyal állapíthatta meg, hogy Jostein Gaarder interpretálásában a filozófia és az oktatás is ugyanolyan mókás, mint maga a szórakoztatás.

Az előadást követően Dragomán György lépett a mikrofon elé, hogy laudációjában a gaarderi világot méltassa, ahol még „a kérdezés is felér egy lázadással”. Azt hangsúlyozta, hogy a norvég író könyvei megtanítottak bennünket igazán felelősséggel nevelni. Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése díját, a Budapest Nagydíjat végül Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest humán területért felelős főpolgármester-helyettese és Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke adta át Jostein Gaardernek, aki az elismerés átvételekor ezekkel a szavakkal fordult mindenkori hallgatósága felé: „A filozófia és az irodalom az emberi öntudat és lelkiismeret megnyilvánulása”.

Szilvási Krisztián
Fotók: Hajdú Szilvia

2016.04.23