Egyiptom, egy lenyűgöző civilizáció

FILO-Pont

Május 3-án kedden, 17:30-kor az ókori Egyiptom világát bemutató szellemi kóstolóval várják az érdeklődőket a FILO-Pontban (Győr, Kálóczy tér 15.). A program keretében előadást láthatnak az egyiptomi művészeti kánonról, kipróbálhatják az átkelés játékát, a Szenetet, és megtekinthetik a Ta meri, a szeretett föld című filmet. A gyermekeket játszóház várja, ahol szimbólumokat készíthetnek és játékos hieroglif-rejtvényeket oldhatnak meg.

Az ókori Egyiptom szellemi öröksége a mai napig lenyűgözi és ámulatba ejti a világot. Megérinti az embert és arra készteti, hogy egy pillanatra megálljon és elgondolkodjon: vajon honnan ered a forrás, amelyből azóta is állandó inspiráció nyerhetünk? S bár az idők során a világ sokat változott, az ember ma mégis ugyanúgy azt keresi: ki vagyok, honnan jövök és merre tartok, mi a célja az életemnek? Egyiptomnak volt válasza ezekre a kérdésekre, és talán ezért is voltak képesek példaértékűt alkotni és évezredeken keresztül fennmaradni.

Program:

17.30 Művészeti kánon az ókori Egyiptomban - előadás

Mi a titka az ókori egyiptomi művészetnek, amitől ma is csodálattal szemléljük? Kik és hogyan hozták létre ennek a magasan fejlett és sok ezer éves civilizációnak a rendkívül értékes műalkotásait? Mitől hatnak oly eleven erővel és mi célt szolgáltak az egyiptomi ábrázolások? Hogyan tudta évezredeken át megőrizni a fiatalságát az egyiptomi művészet? Milyen mintát, törvényt követtek az egyiptomi művészek, akik népszerűség helyett arra vágytak, hogy Maat, a Törvény és igazságosság méltó őrzői legyenek?

18.30 Ha te változol, minden változik! – gyakorlati filozófia kurzusajánló

Filozófiai kurzusunkban a különböző korok nagy tanítóinak gondolataival ismerkedünk meg, melyek a ma embere számára is inspirálóak lehetnek a célok és értékek keresésében. Ezek a „Mi a valódi boldogság?” vagy a „Ki vagyok én?” örök kérdései, melyek mindannyiunk lelkében ott vannak és válaszra várnak. Az emberiség sokszínű szellemi tanításai egyetemes válaszokat őriznek, melyeket a gyakorlatban is próbára teszünk.

A kurzus során a test, az energia, az érzelmek és a gondolatvilág megismerését segítő gyakorlatok sajátíthatók el, melyek lehetővé teszik, hogy harmonikusabbá váljunk és másokkal összefogva jobbá tehessük a világot.

19.20 FILO-Filmklub: Ta meri – a szeretett föld - filmvetítés és beszélgetés

A kisfilm segítségével képzeletbeli utazást teszünk az ókori Egyiptom csodálatos világába. A Nílus mentén városról városra haladva bontakozik ki előttünk az ősi egyiptomi ember értékrendje, világnézete. Ebből a tudásból merítettek az egyiptomi szobrászok, csillagászok és építészek egy-egy remekmű megalkotásakor. A per Anh központokban, az Élet házaiban járunk, fáraók és vezérek szavait halljuk, és talán megsejtünk valamit abból a szellemi teljességből, amit az egyiptomiak éltek. A filmet követő beszélgetésben pedig talán arra is fény derül, hogy miért nevezték a Nílus két partjának lakói hazájukat Ta meri-nek, azaz „szeretett földnek”.

20.00 Szenet – az átkelés játéka

Kipróbálhatod magad, hogyan haladsz végig a játéktáblán az egyiptomi társasjátékban, ahol egy téged foglalkoztató kérdés mentén nézhetsz szembe utad próbáival, győzelmeivel és tanulságaival.

A szenet szó átkelést jelent: átjutást a nehézségeken, a kételyeken, életünk meghatározó időszakain. A játék segít abban, hogy más nézőpontból lássunk rá nehézségeink okára, találjuk meg a megfelelő stratégiát, és könnyed lélekkel tanuljunk abból, amit megtapasztalunk.

17.30–19.45 (a programokkal párhuzamosan) Egyiptomi játszóház gyerekeknek

Szeretettel várjuk a kisebb-nagyobb gyerekeket egyiptomi játszóházunkba, ahol több különféle technikával egyiptomi szimbólumokat készíthetnek, játékos hieroglif-rejtvényeket oldhatnak meg, s aki kedvet érez, kis régésszé is válhat, hogy feltárhassa a kőbe zárt régmúlt kincseit.

Belépődíj: 1000 Ft, kedvezménnyel 800 Ft. Belépődíj a gyerekprogramra: 1000 Ft, testvéreknek kedvezmény

További információ: www.ujakropolisz.hu

 

2016.04.23