Da Vinci a tableteden


Applikáció a reneszánsz anatómiáról a művészettörténet szerelmeseinek, avagy hogy tarthatjuk egy kézben Da Vinci feljegyzéseit? Az anatómiai rajz nagy mestereinek rengeteget köszönhet a mai orvostudomány. Michelangelo, Leonardo da Vinci, vagy a kevésbé ismert Antonio Pollaiuolo és Baccio Bandinelli rengeteg részletgazdag rajzot készítettek, amelyek festményeik előtanulmányait képezték.

A legtöbb reneszánsz alkotó igazából muszájból lett az anatómia ismerője, hiszen az volt a céljuk, hogy minél valósághűbb festményeket és szobrokat készítsenek. Leonardo számos anatómiai rajza feljegyzéseket is tartalmaz, amelyeket a naplójában is használt tükör-írás módszerével írta le. Csak amikor a nyilvánosság számára akart információt adni, írt balról jobbra. Ma számtalan, emberről és állatokról készített anatómiai rajzát böngészhetjük a Buckingham palota online gyűjteményének köszönhetően: egy digitalizálási projekt keretében digitalizálták hatalmas gyűjteményüket. Leonardo boncolásokat is végzett, hogy jobban megértse az emberi pszichét, mivel az emberi testet organikus gépként látta.

A Királyi Gyűjteményt az iPad tulajdonosok saját eszközükön is böngészhetik egy applikáció segítségével. 268 oldalt nézhetünk meg Leonardo füzeteiből nagy felbontásban. Az app a jegyzetek angol fordítását, valamint esszéket és interjúkat is tartalmaz. A pc-ről elérhető online verzióban le is tölthetjük a képeket, vagy belenagyíthatunk.

Forrás: mandarchiv.hu

2016.04.20