Víz, víz, tiszta víz

Premier a Vaskakas Bábszínházban

„Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” Antoine de Saint-Exupéry francia író méltatta e gondolattal a vizet. S valóban, a víz maga az élet, hisz földi életünk nem létezhetne nélküle.

De vidámság nélkül sem élet az élet, és egy kis pocsolyában való tapicskolástól, fröcsköléstől, lubickolástól egyből jókedvünk lesz. Április 10-én, vasárnap debütált a Vaskakas Bábszínház Víz, víz, tiszta víz című évadzáró locspocs revüje. A két nagyszerű, Harangozó Gyula-díjas koreográfus, Fitos Dezső és Kocsis Enikő kortárs versekre, népi mondókákra, népdalokra felépített táncos-bábos produkciójának bemutató előadása sok-sok derűt és (vizet) hozott a nézők szórakoztatására.

A színpadon többek között felbukkan egy csapos, egy kertész, egy fodrász és egy horgász, akik mind nedves, tréfás produkciókkal mulattatnak. Itt nem a kimondott szó erejével varázsolnak, hanem a mozdulatok, szituációk egymásutánisága, játékossága adja a darab savát-borsát. Ezúttal a színészek nem történetet mesélnek, hanem etűdöket játszanak, és sokoldalúságukat ezúttal tánccal is bizonyítják. Mindehhez fergeteges hangulatot biztosít az ifj. Csoóri Sándor és a Buda Folk Band által szerzett dalok. Szereplők: Bora Levente, Főglein Fruzsina e.h., Gergely Rozália, György Zoltán Dávid m.v., Markó-Valentyik Anna e.h., Rab Viki, Ragán Edit, Szúkenyik Tamás, Vitányi-Juhász István. A vicces és szép jelmezeket Gyebnár Hajnalka álmodta színpadra.

„A társulat fantasztikus, s szerencsére a Vaskakas új otthona is. Ott lehet nagyot álmodni, ahol lehetőség van rá, Győr pedig ilyen város” – hangsúlyozta az egyébként Budapesten élő Kocsis Enikő művésznő, aki legutóbb a nagy sikerű, még a New York-i Broadway-n is szereplő A suszter álma című darabot készítette férjével, Fitos Dezsővel városunkban.

Tánc, kacagás, (vízi) móka, játék, ha ez mind együtt van, ott már nagy baj nem lehet. Hangolódjunk bátran a nyárra ezzel a kedves, nedves, pergős előadással!

Márné Tóth Krisztina
Fotók: Orosz Sándor

2016.04.13