Bartók muzsikája mindenütt

Bartók Plusz Operafesztivál: június 10-19.

Idén 16. alkalommal várja a zenekedvelőket június 10. és 19. között a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A Bartók-évhez is kapcsolódva világsztár művészekkel, kamarazenével, hangversenyekkel, kortárs operákkal és ősbemutatóval készülnek a szervezők, a város minden zugában muzsika fog szólni – jelentették be az április 7-ei sajtótájékoztatón, a Gerbeaud Kávéházban.

A sajtótájékoztatón elsőként Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szólalt fel. Mint elmondta, a kormány számára megtiszteltetés támogatni egy olyan rendezvényt, amely már 16 éve méltó módon ápolja Bartók Béla örökségét, és újra emlékeztet bennünket életművének felfedezésére. A miniszter bejelentette, hogy az összesen 427 millió forintos költségvetésű programot az állam 345 millióval támogatja. Balog Zoltán a vidéki fesztiválokra és a hagyományőrző programok segítésére irányuló törekvésről is beszélt, amelyre idén először plusz 250 milliót fordítanak. Rámutatott: fontos nyitni a vidék felé, hogy az ott élők is eljuthassanak a színvonalas kulturális eseményekre. Kiemelt példaként említette a pécsi POSZT-ot, a Szegedi Szabadtéri Játékokat, a nyíregyházi Vidor Fesztivált, a Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálét, a debreceni Deszka Fesztivált és a Kolozsvári Magyar Napokat.

„A Bartók Plusz Operafesztivál egy sikertörténet Miskolcon” – mondta dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. Nagy igény van a minőségi kultúrafogyasztásra, az emberek fogékonyak a valódi értékekre, sokan a fővárosból és külföldről is visszatérő vendégek, amit a vendégéjszakák számának növekedése is kiválóan mutat – fűzte hozzá. Az államtitkár szerint a kultúra felemel, és hozzájárul az életminőség javulásához is, éppen ezért lényeges, hogy minél több helyre eljusson.

Dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere örömmel mesélt arról, hogy 16 éve minden nyáron Bartók muzsikája szól a város összes zugában. Az operákat a helyiek és a turisták ezrei élvezhetik a város emblematikus helyszínein. Az alpolgármester viccesen megjegyezte: reméli, hogy Miskolc egy négykezest játszhat Bartók Bélával a zongorán.

Kesselyák Gergely, a fesztivál igazgatója megköszönte az állam nagyvonalú támogatását, és lelkesen számolt be arról, hány elképesztő tehetségű művészt sikerült meginvitálniuk a fesztiválra. Bár idő szűkében nem volt alkalom az összes előadó bemutatására, a nyitó nap programját beharangozta: Szonja Joncseva (szoprán), Carlos Alvarez (bariton) és Szauer Bianka (hárfa) előadásával kezdenek, amelyben közreműködik a Miskolci Szimfonikus Zenekar. A rendezvényen a „friss” Virtuózok is bemutatkoznak. A Bartók-maraton keretében egy este elhangzik A kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi darabokból összefűzött színpadi előadás. Kerényi Gábor rendezésében színre állítják Georges Bizet Carmen című operáját, Beischer-Matyó Tamás Erkel-díjas zeneszerző Kreatív kapcsolatok című darabjának pedig ősbemutatója lesz – adott ízelítőt a kínálatból. Majd bejelentette: a Moszkvai Helikon Színházzal, az „Oleg Danovski” Nemzeti Opera- és Balettszínház, a Bukaresti Nemzeti Opera és a Krakkói Operaház képviseletében Közép-Kelet-Európai Operamustrára készülnek. „Miskolcon már 15 esztendeje Bartók-év van” – mondta humorosan, hozzáfűzve, hogy egész évben tematikus programokkal kívánják fenntartani a fesztivál iránt való érdeklődést.

További információ a megújult honlapon: http://www.operafesztival.hu/index.php/hu/

Végh Nóra
Fotó: Csákvári Zsigmond
Forrás: kultura.hu

2016.04.09