1897

Magyar Népmese Hete a Ménfőcsanaki Fiókkönyvtárban


Szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – a Magyar Népmese Napja, a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett figyelemmel fordulnak a mesék felé. Ennek apropóján – immár 2006 óta – 9. alkalommal került sor egész hetes programsorozatra a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára és a Ménfőcsanaki Művelődési Ház szervezésében.

A szeptember 29. – október 3-i héten minden a meséről szólt. A mesék, mesemondások ideje szerencsére soha nem jár le. Mesékre mindig szükség volt, van és lesz, hiszen mindenki vágyik a varázslatra, a csodák átélésének élményére. „A mese a lélek tápláléka!” A jó mesehallgatókból lesznek az örömmel olvasó gyerekek. Azok a gyerekek, akiknek sokszor olvastak otthon, könnyebben tanulnak meg olvasni. Akiknek mesélnek otthon, élénkebb a fantáziájuk, és jobb a rajzkészségük is.

A Ménfőcsanaki Fiókkönyvtár és a Ménfőcsanaki Művelődési Ház az idén is tartalmas programokkal készült a Mesehétre. Szeptember 29-én, hétfőn Magyar Népmesék kiállítás nyílt a Kecskeméti Rajzfilmstúdió csodálatos rajzaiból, mely október 22-ig látogatható a Bezerédj-kastély kiállítótermében. A tárlaton a gyerekek örömére megelevenednek a jól ismert és szeretett mesék képkockái. Szeptember 30-án, kedden óvodás csoportok érkeztek, hogy közösen adjanak elő néhány verset. A hagyományoknak megfelelően két nap Meserétest tartottak a könyvtárban, ahol gyerekek és felnőttek mondhatták el, olvashatták fel kedvenc meséiket.

Október 2-án, csütörtökön mesemondó versenyre került sor 1-6. osztályos tanulók számára. A szakértő zsűri tagjaiként Kontra Józsefné Aranka néni, Kalotai Zsoltné Melinda néni (akik hosszú éveken át a ménfőcsanaki iskolában tanítottak) és Galambos Krisztina könyvtáros értékelték a kis mesemondókat. A mesemondó versenyen végül a következő eredmény született:

1.-2.-3. osztályosok:
1. Hédl Ádám
2. Peszleg Barnabás
3. Tüske Petra
Különdíj: Orbán Regina

 4.-5.-6. osztályosok:
1. Földvári Dávid
2. Visy Laura
3. Schneider Claudia
Különdíj: Szabó Csenge

Ezen a héten a Ménfőcsanaki Fiókkönyvtár közel 600, mese iránt érdeklődő gyermeket látott vendégül gyönyörű szépen felújított könyvtárában. A szervezők mindenkit sok szeretettel várnak jövőre is a Mesehéten!

Sulyok Attiláné


2014.10.13