„és feldereng kottám íve”

Kerekasztal-beszélgetés az InternetVers Fesztiválokról a megyei könyvtárban

A Hangraforgó Klub rendhagyó előadása zajlott április 1-én a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában: ezúttal a zene mellett kerekasztal-beszélgetésre került sor az InternetVers Fesztiválokkal a középpontban a házigazda Faggyas László és F. Sipos Bea, valamint a vendégként hívott Kasó Tibor dalnok és Kovács Árpád költő között.

Az InternetVers Fesztiválok arra adtak lehetőséget, hogy beküldött versekből válogatva születhessenek megzenésítések. Számos – művészi vénával megáldott – ember mutathatta meg magát, valamint bontakoztathatta ki tehetségét általuk. A Hangraforgó együttes kulcsszerepet vállalt ezen rendezvények megszervezésében, a művészet népszerűsítésében.

A fesztivál népszerűségére és hírnevére jól példa, hogy története során akadt például tengerentúli pályázó is, aki ugyan Ausztráliából nem tudott a verseny helyszínére utazni, de az együttes megtalálta a módját annak, hogyan „szerepeltesse” a távolból pályázót. Számos város adott helyt a versenyeknek, ahol a megmérettetések mellett játékos vetélkedők is szolgálták a zene és a költészet megszerettetését.

A péntek esti Hangraforgó Kluba fesztiválok történetének képkockákkal való felidézésével kezdődött. Minden verseny értékét külön növelte egy-egy híres kortárs költő megjelenése. A sok-sok muzsika mellett a meghívott vendégek vallottak magukról a kerekasztal-beszélgetés folyamán: megtudtuk, hogy Kovács Árpád angolnyelv-tanárként tevékenykedik, s egyre gyarapodó verseihez az InternetVers fesztiválok adtak inspirációt. Verseiből jónéhányra született dal, 2014-ben hat megzenésítéssel a „Fesztivál Poétája” is lett .

Kasó Tibor szintén hobbiként foglalkozik dalszerzéssel, maga, de legfőképpen mások örömére – ezért is tartja fontosnak a nyilvánosságot.Az utóbbi években e dalok révén sok fellépés és nagyon sok barátság szövődött. Az InternetVers Fesztiválok különösen alkalmasnak bizonyultak a kapcsolatépítésre.

A szervezők a beérkező pályázati anyagdömping során úgy döntöttek, hogy bizonyos minőségi szűrőket iktatnak be. Zsűri értékelte a beérkezett produkciókat, és ennek alapján született a verselőszoba és a versszalon kategória. A magasabb nívójú alkotások foglalhattak helyet a versszalonban, míg a kevésbé magas igénnyel írtak a verselőszobában várakozhattak; elvük az volt, hogy minden alkotást befogadtak, egyet sem utasítottak el. Ami a versek megzenésítését illeti, itt is példátlan művészi pezsgés indult meg, akadt olyan költemény, melyre hat-hét zenei variáns is beérkezett, ez is mutatja a művészi invenció gazdag megnyilvánulását.

A verseny arra is ösztökélte a pályaműveket benyújtókat, hogy alkotásaikat folyamatosan csiszolják, törekedjenek minél magasabb művészi nívóra, ezért az előszoba-szalon minősítés művészetpedagógiai szempontból felettébb hasznosnak bizonyult, ahogy az est vendégeinek nyilatkozataiból kiderült.

Természetesen a már megszokott magas zenei színvonal is jelen volt. Kortárs költők megzenésített versei csendültek fel, valamint a vendégek adtak ízelítőt programjukból. Az est folyamán is érvényesült az egy verstémára több zenei variáns megjelenése. A gitár, a dombra, a hegedűjáték mind-mind demonstrálta az ezen hangszerek használatában lévő művészi lehetőségeket, ahol F. Sipos Bea és Faggyas László énekhangja újfent az est ékessége volt.

Mindent egybevetve egy rendkívül remekbeszabott összeállítást láthattunk, mely kellően szolgálta a közönség szellemi épülését.

Csiszár Antal
Fotók: Burián György, Meggyes Andrea2016.04.05