Korok és stílusok

Évadhirdetés a Soproni Petőfi Színházban

Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté című komédiájával kezdődik októberben a Soproni Petőfi Színház 2016/2017-es évada, amely a korok és stílusok nevet viseli. A következő szezonban tizenkét bemutatót tart a teátrum, amely ősszel nagyszabású programokkal ünnepli 25 éves jubileumát – hangzott el az intézményben tartott sajtóbeszélgetésen március 29-én.

Pataki András, a teátrum igazgatója elmondta: minden korosztály számára széles műfaji skálán kínálnak színházi téttel bíró előadásokat. A bérletrendszerben annyi változás lesz, hogy a felnőtt kombinált bérletben egy produkció kamaraszínházi darabként tekinthető meg. A stúdiószínházi bérlet helyett pedig útjára indul a Petőfi pódium, amelynek keretében négy országos hírű előadásra válthatnak jegyet a nézők.

A felnőtt bérletben a Chioggiai csetepaté című komédiát koprodukcióban, a Pesti Magyar Színházzal együttműködve mutatják be. A rendező Kéri Kitty, az egyik főszereplő Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész. Ez az előadás már szerepel a fővárosi társulat repertoárjában. A második bemutató Ingmar Bergman Őszi szonátája lesz, a stúdiószínházi produkciót játszották már a Vajdaságban is. A harmadik felnőtt bérletes előadás a soproni társulat egyik legnagyobb zenei vállalkozásának ígérkezik, Csajkovszkijtól a Diótörőt viszik színre a Sopron Balett tagjaival, orosz és japán vendégtáncosokkal. A klasszikus táncmű rendező-koreográfusa a Harangozó-díjas William Fomin lesz. A darabban élő zene szólal meg, főleg soproni művészek közreműködésével. William Shakespeare Macbeth című tragédiáját Pataki András állítja színpadra. A My Fair Lady című musical pedig szintén koprodukcióban készül majd.

A középiskolás bérletben Dés László-Geszti Péter-Békés Pál A dzsungel könyve című musicalje is látható lesz, az előadás szerepel a fertőrákosi barlangszínház idei nyári kínálatában. Ács Tamás a tantermi színházi program részeként, vagyis iskolai helyszínen Babits Mihály Jónás könyvét adja majd elő a köziskolásoknak meghirdetett bérlet keretében, amelyben a Macbeth, a Chioggiai csetepaté és a Diótörő is szerepel.

A felsősöknek szóló bérlet szintén kombinált. A dzsungel könyve és a Diótörő mellett a Kövek című darabot láthatják, Molnár Anikó rendezésében, valamint iskolai helyszínen Anna Gavaldától a 35 kiló reményt. Ezt Németh Ervin állítja színpadra. Az alsósoknak Oscar Wilde Csillagfiú című művét mutatják majd be Kálló Béla rendezésében, s ők is megnézhetik A dzsungel könyvét, valamint a Diótörőt. Az óvodásokat a Csillagfiú című előadás mellett pedig egy bábszínházi darabbal, Mosonyi Aliz Szekrénymesék és egy táncjátékkal, Az eltáncolt cipellőkkel várja a színház. Utóbbi produkció a Soproni Pendelyes Táncegyüttes előadásaként készül.

A direktor elmondta: Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy a településen megalapítja az önálló Soproni Petőfi Színházat. Erre emlékezett a teátrum az idei magyar évaddal, ősszel pedig nagyszabású ünnepséget tartanak. A tervek szerint érkezik majd a Magyar Állami Operaház Figaro házassága című darabja, ismét lesz Teátrumi színözön, jön a Ghymes együttes új produkcióval, és számtalan program várja majd a közönséget.

Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője a sajtóbeszélgetésen bejelentette: együttesük különleges előadással készül az ünnepi rendezvényre. A labirintus című mű az építészet és a táncművészet találkozásaként jön létre, Rosta S. Csaba kvartettjének a zenéjére.

Katona Imre a színházi vezető-dramaturgja az elmúlt évadokat értékelve kiemelte: cáfolhatatlan eredménye a társulatépítő munkának az, hogy a prózai és tánctagozat kiemelkedő teljesítménye mellett a kis létszámú csapat együtt képes komoly szakmai színvonalú zenés színházi előadásokat is létrehozni. Ez a hármas egység pedig garancia arra, hogy elmélyült, kiegyensúlyozott legyen a következő szezon is. Ő ezt várja az új évadtól.

A Soproni Petőfi Színház 2016/2017-es részletes évadtervezete itt tekinthető meg.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2016.03.31