Pannónia Kapitány: A Kárpátok Katonája

Interjú Kocsis Fülöp Somával

Az első magyar szuperhősfilm előzetese már átlépte a 100.000-es nézettséget, így biztosan közületek is rengetegen találkoztak már vele. A Marvel pajzsos katonáját alapul vevő alkotás Pannónia Kapitány történetét meséli el, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc elemeit felhasználva.

A Nyugat fiatal, amatőr filmesekből álló csapatának célja a figyelemfelkeltés, miközben szórakoztatni is akarnak minket. Az érdekes projekttel kapcsolatban felkerestük a készítőket és Kocsis Fülöp Soma (rendező-főszereplő) készséggel megválaszolta kérdéseinket.

Mikor jött a Pannónia Kapitány ötlete, és mennyi időbe telt, mire sikerült elkészíteni a filmet?

Mint ahogy a sajtóközleményben is leírtuk, maga a trailer a szándékunkat fejezi ki, hogy a film elkészüljön. Sokan forgatókönyvet írnak, és azzal házalnak. Mi leforgattunk egy trailert, hogy felhívjuk az ötletünkre a figyelmet. Ezzel már most láthatjuk mekkora az érdeklődés az ötletünk iránt. Mivel egy hét alatt elérte a 100.000 megtekintést, ezt nevezhetjük egy kezdeti sikernek.

Miért éppen a 48-49-es forradalom idejét tartjátok legmegfelelőbbnek egy magyar szuperhős felvezetéséhez?

A 48-49-es eseményekről sok konkrét információ maradt fent, de sok rejtély is. Erre konkrét példa a fő karakterünk, Petőfi Sándor is. Eltűnt, nem tudunk élete végéről semmit. Tulajdonképpen ebből a tényből indultam ki az ötleteléskor. Ő egy olyan hős, aki a mai napig tömegeket mozgat meg gondolataival, és gyenge fizikuma ellenére katonának is beállt. Valószínűleg a végét is ez okozta. Akinek a lelkében ilyen erő lakozott, az megérdemli, hogy filmvásznon komoly harci erőt képviseljen mint szuperhős.

Pannónia Kapitányon kívül láthatunk majd más magyar szuperhősöket is a filmben, akiket különböző Marvel karakterek inspiráltak?

Magáról a filmről ilyen részletesen még nem tudok nyilatkozni, de annyit elárulhatok, hogy sok ötletem van egy ilyen magyar/történelmi/sci-fi univerzummal kapcsolatban. Nem ragaszkodnék a marveles kapocshoz, lehet azok a hősök már teljesen egyediek lesznek. Ha lesznek…

El tudjátok képzelni más magyar történelmi események hasonló jellegű feldolgozását? Vannak ilyen irányú terveitek?

Ezen még nem gondolkoztunk, de az biztos, hogy a ’48-as témát nagyon körbejárnánk. Szeretnénk a jövőben egy konkrét történelmi filmet is a témában vászonra vinni. Modern filmes megoldásokkal lenne erre igény szerintem. Persze egyelőre egy trailerünk van, ezzel kell az elején foglalkozni.

Ha a film sikeres lesz, van rá esély, hogy folytatást kapjon? Akár kiépüljön egy egész Nyugat Filmes Univerzum?

Ez természetesen nagy álmunk. Vannak már hősök elfekvőben a fiókunkban. Őket nem fedném fel. Az biztos viszont, ha film készül belőle, mindenképp elhagyjuk a marveles utalásokat (amennyire tudjuk), hogy egy teljesen egyedi filmet kapjon mindenki, amit nem titkoltan egy másik popkultúra inspirált.

Az előzetes komoly, drámai hangulatot sugároz. Ez jellemző lesz az egész filmre, vagy megtaláljuk majd benne a Marvel filmekre is jellemző könnyedséget?

Amikor elkezdtük megalkotni a trailert, teljesen komolytalan gegnek indult. Aztán szépen lassan egyre több és több ember lépett be a produkcióba, egyre komolyabb elemeket tudtunk megvalósítani. Mivel ez az első olyan filmes munkám, amiben rendezőként is dolgoztam, fontos volt, hogy ezeket a változásokat figyeljem, és ez alapján – persze a másik három vezetővel, Porkoláb Patrik és Szántó Alex operatőrökkel, valamint Veres Marci gyártásvezető/producerrel konzultálva – néha változtassunk a koncepción. Egy idő után rájöttünk, hogy a „sírva vigad a magyar” mondás nagyon is igaz. Ezt szerintem majd a filmnél is figyelembe vesszük.

Mire számíthatnak azok a magyar amatőr filmesek, akik szeretnének belevágni az iparba? Tudnak szerezni támogatás (anyagi, helyszín, jelmez, stb.), vagy minden hozzávalót vért izzadva kell összekaparniuk?

Fontos tudni, ha valaki kezdő filmes, akkor a következő 2 dolog nem mindig elég: végzettség, jó ötlet. Mindkettő fontos, és nagy előnyt jelent, de végeredményben ezek csak eszközök. Az ember a fontos ezek mögött. A kitartás, a nyitottság. Hogy nem mindent lehet pénzért megkapni, sok mindenhez barátok és ismerősök kellenek, vagy jó kapcsolatok. Fontos az alázat, hogy tudd, hol a helyed egy munkán belül. A filmkészítés csapatjáték, mindenkinek megvan a maga feladata, és hagyni kell, hogy kibontakozzon benne. Persze, ha az elején vagy, bátran kell segítséget kérni. Már nem tudom, hogy nálunk mi volt az a pont, ami miatt ez az egész elindulhatott, de a barátaink és ismerőseink segítsége és lelkesedése nélkül ez nem jön létre. Több, mint 70 ember dolgozott ezen a traileren ingyen! Ezt meghálálni szinte sose tudjuk majd, de megfelelni neki igen. Ezért megyünk tovább, és nem állunk meg a mozitermekig vagy még utána se.

Mit üzentek a leendő nézőiteknek? Miért lesz érdemes beülniük szeptemberben a moziba?

A nézőinktől türelmet kérünk és azt, hogy megosztással, likke-okal támogassák a film létrejöttét. Minden néző egy érv a film mellett. Szóval osszátok, hangoztassátok a véleményeteket, beszéljetek róla. Akkor remélhetőleg hamar moziba tudjuk vinni Petőfit és a többieket.

Ahogyan az kiderült, az előzetest nem egy kész filmből vágták össze, hanem egyfajta „proof of concept” gyanánt szánták, amelynek sikerességéből kiindulva elkészülhet a teljes alkotás. Az eredményeik eddig elég jók, ha pedig ti is szívesen látnátok a mozikban Pannónia Kapitányt, akkor ne felejtsétek el őket legalább egy like-kal támogatni!

Bagi Levente
Forrás: cinestar.hu

2016.03.31