Akadálymentes térképezés Győrben

Városunk is az OpenStreetMap rendszerében

A „Camelot” Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete évek óta végez akadálymentességi felméréseket – elsősorban Győrben. A munkába a kezdetektől bekapcsolódtak a Széchenyi István Egyetem mérnök és szociális munkás szakos hallgatói is. Az együttműködés eredményeként eddig több, mint száz győri helyszín teljes körű felmérése történt meg hat kategóriában, egy közösen kidolgozott módszertan szerint: ügyintézés, szórakozás, oktatás, étterem/kávézó, egészségügy.

2014 nyarán az OpenStreetMap magyarországi közössége Budapesten rendezett egy közösségi akadálymentes térképezési programot. Ezen a rendezvényen ismerték meg a Camelot Egyesület tagjai az OpenStreetMap (OSM) projektet, és ráébredtek, hogy a tervezethez kapcsolódván a már évek óta folyó munkájuk új lendületet, egy sokkal magasabb szintre emelkedési lehetőséget kaphat.

A legújabb, októberi munkák során így – az OSM lehetőségeit kihasználva – Győr belvárosának utcái, járdái, útkereszteződései is górcső alá kerülnek. A térképezés és felmérés folyamán nemcsak a mozgássérült és más fogyatékossággal élő emberek, hanem a babakocsit tolók, az idősek, valamint a kerékpárosok szempontjait is figyelembe veszik. Nemcsak azt vizsgálják, hogy mennyire felel meg egy adott hely a jogszabályokban, szabványokban rögzített feltételeknek, hanem összességében mennyire használható egy fogyatékossággal élő számára. Az Egyesület és partnerszervezeteinek tagjai ki is próbálják az adott helyeket, szubjektív tapasztalataikkal egészítik ki a pontos méréseket, és az így kapott értékelés kerül be a közösségi térképbe, valamint a Camelot Egyesület adatbázisába.

A térképi adatok rögzítésének eredményei ezt követően a Camelot Egyesület adatbázisába, valamint az OpenStreetMap (OSM) rendszerébe kerülnek rögzítésre, amely lehetővé teszi, hogy a Föld bármely pontján tartózkodó érdeklődő azonnal láthassa, hol vannak Győrben akadálymentes helyek.

2014.10.09