Soproni büszkeség az „Így írok én…”

Az irodalmi pályázat eredményhirdetése

Az „Így írok én…” elnevezésű irodalmi pályázatot 1977-ben hirdették meg először Sopron és környéke 10-14 éves diákjainak, Sopron szabad királyi városi rangjának 700. évfordulója alkalmából. Idén már a 39. alkalomra került sor, amelynek eredményhirdetése március 22-én volt a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

A gyerekeknek szóló irodalmi pályázat népszerűsége töretlen a diákok körében. A hagyományokhoz hűen idén is verset, mesét, novellát és szabadon választott műfajú írásokat küldhettek a 10 és 14 év közötti tanulók az „Így írok én…” irodalmi pályázatra. Soproni, Sopron környéki és győri iskolákból is neveztek fiatalok, összesen 68 szerző 118 alkotása érkezett a zsűrihez.

A műveket Szittner Ágnes gimnáziumi magyartanár, Roskó Mária nyugalmazott megyei magyar szakfelügyelő, Horváth Ferenc, a Soproni Téma főszerkesztője és Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója értékelte.

„Hihetetlen múltra tekint vissza az „Így írok én…”, hiszen 39 évvel ezelőtt álmodta meg Roskó Mária, aki azóta is részt vesz a pályamunkák zsűrizésében. Büszkék lehetünk erre az irodalmi pályázatra, mert nemcsak a régióban, hanem országosan is egyedülálló kezdeményezésként indult el, és a mai napig népszerű a diákok körében” – mondta el a március 22-i eredményhirdetésen Szittner Ágnes zsűrielnök, aki a diákokat ösztönző pedagógusoknak és szülőknek, valamint a szervező Pro Kultúrának is köszönetet mondott.

Összegzéséből kiderült: a gyerekek idén is változatos témákban és műfajokban neveztek, írásaik főhősei között barátok, családtagok, unikornisok, cserebogarak, zsémbes manók, koboldok, egerek és pegazusok is fellelhetők. Egyes művek a régi idők miliőjét, míg mások a jövő világát mutatták be, és számos alkotás tanúskodik a technika vívmányai iránti fogékonyságról. Ezt bizonyítja az is, hogy a nevezők közel fele a szervezők által előre megadott témában küldött írásokat „…és akkor megszólalt a ketyere” címmel.

A tárgyi ajándékok mellett különleges jutalomban is részesülhettek az írópalánták: a díjkiosztó ünnepségen a Soproni Petőfi Színház két színművésze, Szlúka Brigitta és Ács Tamás olvasta fel a nyertes írásokat, melyek a Soproni Füzetekben is megjelennek majd.

Pro Kultúra Sopron


2016.03.24