Könnyező Szűzanya-ünnep Győrben

Szent II. János Pál pápa ereklyéjével

Csodás esemény színhelye volt az Öreg Templom Győrött 1697. március 17-én a reggeli órákban. Szent Patrik, Írország védőszentjének ünnepén vérrel könnyezett a Walter Lynch püspök által Győrbe hozott Szűzanya kegykép. Azóta a festmény körül Magyarországon nagy kultusz alakult ki.

A csodának sok tanúja volt, több korabeli naplóban is fennmaradtak bejegyzések. A győri szabók céhe pénztárkönyvében a következő feljegyzés olvasható: „Ezer hála legyen az Istennek, hogy itt Győrött az Öreg templomban Szűz Mária Képe az egész város tudtára és sokak láttára vérrel verítékezett és sokféle ínségek megszűntek. Die 17-a Marcius 1697.” Mogyoróssy István győri polgár naplójának utolsó oldalán is fel van jegyezve, hogy az édesanyja, akinek neve Szörcsök Anna, saját szemével látta a csodás eseményt.

Azóta is ezen a napon hívők százai zarándokolnak a győri bazilikában található kegyképhez, és kérik a Szűzanya közbenjárását. Így tett II. János Pál pápa is 1996. szeptember 7-én, mikor Győrben tartózkodott. Most pedig, március 17-én szintén lengyel vendéget fogadott a bazilika, a kegykép búcsúja alkalmából Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek, metropolita hozta el Szent II. János Pál pápa ereklyéjét, és adományozta a Győri Egyházmegyének.

Kép és szöveg: Szabó Béla

2016.03.18