Bin Laden és a brazil csoda

A baile-funk-rap riói innovátorai

Akik azon sírnak, hogy miképp butulhattak le ennyire a rap és társterületei a Kanye West-féle időszámításban meg a hazai „kék az ég, zöld a fű”-jellegű, hip-hop-kultúrának nevezett izében, azok gyorsan hallgassanak egy kis riói rapbe oltott baile funkot, mert abban még maradt élet, szex és spontaneitás.

Ezen kívül persze anyatejjel magukba szívott kísérletezés, a favelákban folyó real bandázásról tündéri paréjsággal mesélő attitűd is, ami persze ezer szállal kötődik a brazil utcanyelvhez. Azt is írhatnánk, hogy konkrét és fantasztikus innováció, amit csinálnak: egyszerre szórakoztató, speckó speed-funk-carioca, nyakon öntve humorban bővelkedő, roppant energikus és zsigeri lokalitással.

Az MC 2K és MC Bin Laden nevével fémjelzett KL Produtora naponta ontja az egyszerre fogyatékos és zseniális hip-hop- és funk-opuszokat, hol az óceánparton, hol szivogatás közben, hol a konyhában strandpapucsban, uzsi közben, osztálytársak táncával illusztrálva. Van, amikor autópályazaj, hol meg kések aprólékos fenése adja meg egy-egy dal sound-design-ját, totális beleszarás és spontaneitás van itt, kérem szépen. A senkivel és semmivel össze nem hasonlítható hangzás keresése és tudása jellemzi ezeket a huncut riói és Sao Paulo-i fiatalkorú bűnözőket és egészen nagydarab, fenyegető stílusú, idősebb rokonaikat.

A nem éppen tömeggyilkos nevű Pikachu például a klipjeiben csöcseit előszeretettel rázogató MC Bin Laden unokaöccse, és nem tegnap óta van a pályán, de kb. lehet olyan 12 éves. Klipet meg úgy csinál a kis szaros, hogy áthívja barinőit, aztán a konyhában vagy a stúdióban bulizgatnak, amíg nem szól anyu, közben felveszik gyorsan, és mehet még aznap a kiadó youtube-oldalára. Mondom, beszarás, ez nem Diplo felszínes, kolonialista favela-imádata, hanem maga a véresen vicces valóság.

A motor- és fegyverzajokból összefércelt zseniális kollázs, a Bololo Haha.

 

Kis hetyegés és seggrázás a medence partján a spannokkal:

 

Bin Laden, a tengerpart és a 20 milliós nézettség. Érdemes megnézni, hogy a varacskos disznója hogy táncol, mert a Barca brazil játékosai is pontosan így örülnek a gólnál:

 

A másik kis sípszájú, MC Pedrinho egyszerre idegesítő, és bravúrosan szétcsúszott, beteg Solta o Grave című dala:

 

Pikachu menőzik a csajpajtásoknak, az a basszus a nyivákolás után eléggé ottvan, az effekt Lee Perryt idézi:

 

Pikachu-gyerek a másik „klipet” is ugyanott forgatta, csak most csajok helyett a spannokat hívta át, és felvette csini kannabisz-levelekkel díszített pizsijét is:

 

A csodás KL Produtora gyöngyeibe itt lehet beletúrni úgy igazán.

Prieger Zs.
Forrás: langologitarok.blog.hu

2016.03.10