KönyvBár & Restaurant

Irodalmi vendéglátás a fővárosban – 3. rész

Kipróbálna egy helyet, ahol a történeteket megfőzik? Egy éve nyílt meg a budapesti Dob utca 45. szám alatt a könyvek és a gasztronómia együttes szerelmesei számára a KönyvBár & Restaurant tapas-bár és -étterem, amely igazán ízlelésre csábító szlogennel hirdeti magát: „Olvastad? Filmen is láttad már? Nálunk meg is kóstolhatod!”.

A tulajdonospár, Béky Ildikó és Szalay Gábor néhány éve még lakáséttermet működtetett; ekkor jutott eszükbe, hogy a menüt egy-egy híres regény alapján állítsák össze. A megvalósítást hatalmas siker követte, így végül belevágtak egy saját étterem megnyitásába. Az ötlet egyedi: kéthetente kiválasztanak egy könyvet, és az abból kitalált menüsor az étterem hagyományos, állandó étlapját gazdagítja. Megkóstolhattuk már például A szürke ötven árnyalatának afrodiziákumait, az Indul a bakterház Ténsasszony levesét ehető cipőfűzővel és a lókupec kolbászválogatását, de egészen különleges ételkreációban jelent meg a Tajtékos napok, a Vuk vagy a Sörgyári capriccio.

Az ötletgazdák az induláskor egy évre előre kiválasztották a könyveket, melyek többnyire a saját kedvenceik. A recepteket is együtt találták ki az üzletvezető, Lippai Mihály és természetesen a szakácsok bevonásával. Megpróbálják megvalósítani azokat az ételeket, melyek egy regényben megjelennek. Milyen lehet például a Harry Potterből ismert mindenízű drazsé vagy a vajsör?

Az étterem egyszerű, ízléses berendezését Kecskés Imre építész álmodta meg. A letisztult dizájn-t a kandalló és a falakon körbefutó könyvespolcok egyszerre teszik otthonossá és stílusossá. A könyveket levehetjük a polcról, beléjük olvashatunk.

A KönyvBár Rukkola happontként is működik. A happontok olyan könyvleadó helyek, ahol az otthon feleslegessé vált példányokat elcserélhetjük vagy leadhatjuk megőrzésre. A rukkola.hu virtuális felületként valódi könyvek cseréjét segíti. Rukkoláskor felteszed a saját példányodat, vagyis előrukkolsz egy könyvvel, happoláskor pedig más könyvét kéred, happolod el.

A helyszín azonban elsősorban étterem, ahol egy nagyon frappáns ötletre alapozva tematikusan készítik az ételeket. Az utóbbi években sorra nyíltak a romkocsmák. Amikor azt gondolnánk, hogy a vendéglátásban már mindent kipróbáltak, találkozunk egy ilyen üdítően egyedi elgondolással. Sok sikert!


Galambos Krisztina
 

Az Irodalmi vendéglátás a fővárosban sorozatának korábbi cikkei:
- 1. rész: A Hadik
- 2. rész: Kelet Kávézó és Galéria

2016.03.09