Boneshaker Books – Önkéntesek radikális és progresszív könyvesboltja

A világ legérdekesebb könyvesboltjai 4. rész ‒ Szilvási Krisztián írása

Semmi különös nincs abban, ha az amerikai Minneapolis külvárosában sétálgatva, csupán alig több, mint fél tucat utcányira a hömpölygő Mississippi folyamától biciklis futár suhan el az ember mellett. A nyugodt, családias, fákkal és békességgel szegélyezett környék utcáin azonban nem pizzát, hamburgert vagy éppen hagyományos postai csomagot szállítanak az önkéntes fiatalok külön erre a célra kialakított kétkerekűikkel, hanem könyveket.

Nem tévedés: szórakoztató, oktató, tudományos érdeklődést és kikapcsolódást kielégítő irodalmat saját házhozszállítási rendszerük látványos és praktikus megoldásával. Ahogyan ők magyarázzák mindezt: „Ha a város határain belül élsz, bicajjal visszük el neked a könyveket. Csak add le a rendelésed, és jelezd, hogy vigyük házhoz! Ezzel az ingyenes szolgáltatással két szenvedélyünknek is hódolhatunk egyszerre: az olvasásnak és a biciklizésnek.” Ennyire egyszerű. Ennyire egyszerű az élet a Boneshaker Books könyvesboltjának ajtaja mögött. Úgy is mondhatnánk: ők igazán nem hiába pedáloznak a kultúra terjesztéséért.

A Boneshaker Booksradikális és progresszív” könyvesboltjának személyzetét a 2011-es januári nyitás óta kizárólag önkéntesek alkotják. De mit jelentenek ezek az általában a nyugalom „megzavarására” használatos jelzők, méghozzá összekapcsolva az irodalommal? A Boneshaker Books könyvesboltja Minneapolis Seward nevű kerületében található, amely környék a wikipédia szerint politikailag az egyik legliberálisabb része a városnak. Így nem meglepő, hogy a progresszív és radikális (széles értelemben vett politikai) irodalomra specializálódtak, ám érdeklődési körük szerint nagyszámú gyerekkönyv, „csináld magad” művészet, önsegítő és helyismereti kiadványok, történelmi és aktuális eseményekkel foglalkozó könyvek, valamint számottevő fikciós gyűjtemény tartozik az állományukba. A City Pages nevű helyi újság úgy nevezi őket, mint „a szocialisták, a feministák, a kommunisták, a Queer-értelmiségiek, az anarchisták és a baloldali intelligencia ground zero-ja”.

A könyvesbolt jelenleg több, mint 50 önkéntessel fut, az „alkalmazottak” heti 3-4 órás műszakokat teljesítvén váltják egymást, ahol az eladói tevékenységeken kívül gyakran vállalnak szerepet a könyvrendelésben, művészeti galériájuk kiállításain, saját maguk szervezte rendezvényeken (felolvasások, könyvklubok, vacsorapartik, zenei bemutatók) és különböző promóciós akciókban. Közösségükre markánsan jellemző, hogy bár a döntéseknél a végső szót egy kisebb mag mondja ki, minden ott dolgozó társuk, barátjuk véleményét meghallgatják, és minden taguk szempontjait figyelembe veszik. Az önkéntesek mellett a Boneshaker Books persze nem működhetne jótékony adományozók és támogatók nélkül. Létre is hoztak a részükre – vagy inkább a tiszteletükre – egy úgynevezett „Skeleton Crew” válogatást, amelyet a főbb szponzorok állítottak össze, és a könyvesbolt addig biztosítja ezeknek a kiadványoknak az elérhetőségét, amíg azok forgalomban vannak. Ez a sze(le)kció egy tömör, de szemléletes mikrokozmoszát adja a könyvesbolt beállítottságának.

A bevezetőben említett kerékpáros házhozszállítási lehetőség volt az első ilyen (úttörő) próbálkozás, amely számukra (és a közvetített irodalom számára) a szabadság és az izgalom új érzését, valamint kapcsolatát adta a „nagyvilággal”. Ezzel az akcióval tesznek kísérletet a saját kereteik között ezen érzések könyveken keresztül történő átadására, miközben próbálják bevonni lelkesedésükbe a helyi közösséget, és erősíteni az elköteleződést (legfőképpen az olvasás iránt). A Boneshaker Books továbbá otthont ad egy roppant érdekes szerveződésnek, az 1994-ben alakult, szintén önkéntesekből álló Women’s Prison Book Project-nek, amely női (és transznemű) fogvatartottaknak biztosít könyveket leveles kérések alapján a szórakoztató irodalmon túl a jog, az oktatás és a politika témakörétől kezdve egészen a történelmi, vagy éppen az egészségről szóló kiadványokig.

A könyvesbolt megkapó épülete rendelkezik egy csodás, napfényes teremmel, amely kiválóan alkalmas találkozók, könyvklubok és egyéb szerzői események befogadására. A mintegy 20 személy számára kényelmes időtöltést garantáló szoba délelőtt 11 és este 8 óra között mindig nyitva áll a látogatók előtt (hacsak nem zajlik persze előre lefoglalt program). Méghozzá teljesen ingyen – a tulajdonosok csupán annyit kérnek cserébe, hogy a terem használói vigyék tovább a hírüket, beszéljenek róluk, adják át a kedvességüket és szolgálatkészségüket (a lehető legkreatívabb módokon) szóban, interneten, rádióban-tévében, vagy akár papíron. A saját rendezvényeik közül továbbá említést érdemelnek még az óvodai/iskolai szünetet kihasználó Saturday Story Time szombati mesedélelőttjei, ahol egyszer történetek hangzanak el, másszor dalok, de a lényeg, hogy minden csakis kimondottan gyerekeknek szánva.

A Boneshaker Books tehát ismételten egy olyan unikum a (nem) hagyományos könyvesboltok között, amelyet elsősorban az önkéntes lelkesedés, a kultúra és közösség iránti elköteleződés, valamint az élet átfogó szeretete visz előre. Illetve – ha már az életet említettük – tart életben. A könyvesbolt „dolgozói” közössége egységességéről és egyenlőségéről mindennél többet elárul (és igazol), hogy az Aaron King által személyesen elmondottakat előzőleg megvitatták egymás között, hogy minden egyes tagjuk egyetért-e a leírtakkal. Köszönjük Aaron-nak a segítséget, a közvetlen, barátságos hangot, valamint a lehetőséget, hogy progresszív és radikális, ámde mindenképpen konstruktív szemléletükkel megajándékoztak bennünket! Végszóként nem is írhatnánk jobbat, mint amelyet ő címzett nekünk az egyik levelében: „Hi, everyone in Győr!”. Mit lehet erre válaszolni? Hi, everyone in the world of Boneshaker Books!

Szilvási Krisztián

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Atlantis Books ‒ A könyvek és az olvasás szigete Szantorinin
2. rész: Barter Books – A könyvek valódi pályaudvari szentélye
3. rész: Boneshaker Books – Önkéntesek radikális és progresszív könyvesboltja

2014.02.28