Kötelező olvasmány:

Spiró György: Diavolina

Március 10-én (csütörtökön) 18 órakor a Weöres Sándor Színház Stúdiószínpadán (Szombathely, Akacs M. utca 7.) folytatódik a Kötelező olvasmány című programsorozat. Ezen az estén Spiró György Diavolina című regényével ismerkedhetnek meg. A beszélgetést vezeti: Lévai Balázs. Közreműködik: Jordán Tamás.  

Diavolina, a cselédből lett orvos évtizedekig szolgálta Gorkijt, feleségeit, szeretőit és az akkor már világhírű íróhoz csapódó vendégek hadát, majd ő lett Alekszej ápolója és utolsó szerelme. Spiró György új regényében ennek az okos és éleslátó asszonynak a bőrébe bújva festi meg az orosz és szovjet világot, e világok párhuzamait: a forradalmakat, intrikákat és főleg rengeteg halált.
Gorkijt Lenin 1921-ben űzte ki hazájából, végül Olaszországban telepedett le. Tartózkodási kérelmét a frissen hatalomra jutott Mussolini hagyta jóvá, mondván, aki az emlékiratait írja, az már nem veszélyes. Hét év múlva Sztálin kitartó munkával kényszerítette haza a Szovjetunióba és állította szolgálatába. A halálosan beteg Gorkij egyszerre próbált dacolni és megfelelni: hatalmas személyében bízva kijátszani a hatalmat. A Diavolina minden szereplője létezett, a legelképesztőbb történetek is valóságosak, a regényt olvasva pedig magunk is Gorkij köreiben érezhetjük magunkat.

Jegyár: 1.200,-Ft.

2016.02.29