Keresztes Ildikó a Szabadhegyi Találkozásokon


A Szabadhegyi Találkozások programsorozatának február 25-i alkalmával egy határozott, kemény nőt ismerhettünk meg a József Attila Művelődési Ház színpadán. A rendezvény állandó házigazdája és beszélgetőtársa, Simon Róbert Balázs a nézőközönséggel együtt egy nagyon lendületes, energikus egyéniséget ismerhetett meg Keresztes Ildikó énekesnő-színésznő személyében.

Keresztes Ildikó Erdélyben, Marosvásárhelyen született az oroszlán-sárkány jegyében. Mindössze 5 éves volt, amikor szülei elváltak. Akkoriban nagyon korán kötöttek házasságot a fiatalok, és aztán nem biztos, hogy ez életre szólónak bizonyult. Először a gyermekkoráról beszélgettek Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselővel. Anyja érzékeny, pozitív gondolkodású, apja makacs ember – szerencsére még élnek a szülei. Önfejű, makacs gyermek volt ő is. Művészi és sport ambíciókat örökölt, tetszett neki minden, ami a művészettel és a sporttal kapcsolatos.

18 évesen költözött Budapestre az édesanyjával, másfél évig hontalanok voltak. „Két hazám van, és mindkettőhöz ragaszkodom” – mesélte. Nagy pofont jelentett számára, amikor átjöttek Magyarországra, és megkérdezték tőle: Te honnan tudsz ilyen jól magyarul? Gyermekként szerencsére sokat nem érzékelt abból, mi történik Romániában. Magyar zenét hallgattak, magyarul beszéltek.

A Testnevelési Főiskolán ritmikus sportedzőként végzett, de nem akart tanítani. Eredetileg balerina szeretett volna lenni, ám két év után eltanácsolták. Tanulni nem nagyon szeretett, de mit hoz a sors, mégis olyan szakmája lett, hogy folyamatosan tanulnia kell. Barátai fedezték fel különleges hangját, soha nem dohányzott, nem azért lett ilyen. Szólóénekesként első lemeze 1999-ben Nem tudod elvenni a kedvem címmel jelent meg.

Sopronba Mikó István hívta, 20 évig járt oda, a Soproni Petőfi Színház örökös tagja. Ildikó szerint is hatalmas tehetség Mikó, pedig csak ötödszörre vették fel a Színművészeti Főiskolára. Ő indította el a színészet felé, ezért mindig hálás lesz neki. Gyakran megfordul városunkban, a Győri Nemzeti Színház újabb öt évre megválasztott igazgatója, Forgács Péter régi barátja. Ezen alkalmakkor minden ismerőst végiglátogat.

Nem fordít elég figyelmet az étkezésére, keveset eszik, de szerencsés alkatot örökölt. Kedveli az olasz konyhát, a gyümölcsöket, a gyümölcsleveket. Nem iszik, nem dohányzik. A stressz van rá a legrosszabb hatással. Ha hazamegy Erdélybe, akkor néhány nap után már érzi, ahogy kimegy belőle a feszültség.

A rockzenében találtam meg az erőt, a vagányságot és a lázadást” – mondta el Ildikó. Olyan pályába szeretett bele, ahol tehetségesnek is bizonyult. „Aki egyszer is hallotta már őt énekelni a jellegzetesen mély, rekedtes hangján, az biztos, hogy soha nem felejti el. Ám nemcsak különleges hangszíne, hanem tartása, lehengerlő őszintesége, drámai ereje, egyszóval az egész lénye és tehetsége az, ami valóban rabul ejti közönségét” – írta az énekesnőről Pribék Nóra az egyik magazinban 2010-ben.

Balázs Fecó is megkereste, sokan akartak neki dalokat írni. 1987-től már énekesnő megnevezés szerepelt a személyi igazolványában, de csak később vált országosan ismertté. Az István, a királyban, majd A kölyök című musicalben játszott.

Első színházi szerepét 1988-ban A költő visszatér című rockoperában kapta. Hihetetlen, de még most is nagy lámpalázzal küzd egy-egy új bemutató előtt. Legutóbbi színházi bemutatója Edith Piaf életéről szól: Égben maradt repülő címmel játssza az ikonikus énekesnő szerepét a Turay Ida Színházban. Most találta meg ez a szerep, de nincsenek véletlenek – régóta szeretett volna már a híres énekesnő bőrébe bújni, így ezzel régi vágya teljesült.

Számos barátja és barátnője van, akiknek fontos a véleményük a számára. Az egyéniséget kedveli, aki valamivel elvarázsolja. Ma sajnos uniformizálás és globalizálás van, ezeket nem szereti.

Sok díjat, szakmai elismerést kapott idáig: többek között Emerton-díjra, Artisjusra musical kategóriában és Fonogram díjra lehet büszke. Többször elnyerte az év legjobb énekesnője megtisztelő címet. Mindig meghatározónak tartotta a szakma elismerését, de a legfontosabb a közönségé, hiszen ők mennek a koncertekre. Nemcsak a városokba, hanem a kisebb helyekre is szívesen elmegy koncertezni.

Többen is nagy hatással voltak rá: pl. Janis Joplin és Tina Turner. Nagyon szereti az amerikai zenét, nemrég – életében először – Amerikában járt. Úgy érzi, sokkal jobb örömöt okozni, adni, mint kapni. „Már annyit kaptam, olyan élményeket!” – mondta el. Hatalmas érzelmeket, érzéseket tud felszakítani.

Egyetlen női mentorként mutatkozott be több évadon át az X-Faktor tehetségkutató versenyen. Megtudhattuk, hogy nekik is tartottak castingot. Olyan embereket kerestek, akik érdekesek, és jól képesek együttműködni. Eddig nem tudta, mi rejtőzik egy ilyen műsor hátterében; rengeteget tanult a produkció készítése során önmagáról is. Rájött, hogy tud tanítani, átadni valami olyat, amit máshol nem oktatnak.

Nagyon komolyan vette ezt a feladatot. Szerinte egy sor előadónál a személyiség a legfontosabb. „Legyen valamilyen!” Legyen kisugárzása, tehetsége. Fontos, hogy pszichésen bírja, a színpadon a maximumot tudja nyújtani. Ma is jó kapcsolatot ápol több mentoráltjával: Takács Nikolas-szal, Király L. Norbival, Danics Dórával. Érzelmileg kötődött hozzájuk, úgy viselkedett, mint egy „anyatigris”. Megfigyelte, hogy másokért sokkal jobban tud harcolni. Időnként nagyon nehéz helyzetbe került, főleg amikor két védence közül kellett választania. A zenei utánpótlással kapcsolatban elmondta, hogy rengetegen feltűnnek és eltűnnek. A menedzsment szerepe nagyon fontos, „ne rajtad akarjon meggazdagodni”.

A Dal-ba négy éve jelentkezett először, ezért sokan bírálták. „Nekem az a dolgom, hogy énekeljek!” – hangsúlyozta. „Énekelj akkor is, ha meghalt valakid, ha beteg vagy. Ez nem mindig könnyű feladat. Számomra minden fellépés szent, különben nem csinálnám.” Nemrég megjelent egy önéletrajzi könyv róla: Egészen, mert félig semmit nem tudok!A sokoldalú díva őszinte vallomása. Mindez nagyon jellemző rá. Koronczay Lilla írta, akivel nagyon sokat beszélgettek. Inkább nőknek szól a könyv, de férfiak is olvassák. 50. szülinapja alkalmából a Syma-csarnokban tartott egy hatalmas koncertet. Abban az évben nagy sikerrel szerepelt a Sztárban sztár című műsorban is.

Ma a celebek életük 80%-át a kirakatban töltik, a többit viszont szeretné magának megtartani. Nem kell elhinni mindent, amit a bulvársajtóban írnak, mert legtöbbször köszönőviszonyban sincs a valósággal. A fontos dolgokat sajnos a legtöbben nem írják le. „Ne kényszerítsen senki, hogy más legyek!” – kéri Ildikó.

Nomen est omen! Régebben meg akarta változtatni a nevét, de most már nem, hiszen a szüleitől kapta. Gyűjti a kereszteket, ilyen alakú tetoválása, gyűrűje is van. Bármerre jár, mindenütt szívesen nézi meg a templomokat.

Sok helyen játszott már, a Turay Ida Színház tagjaként gyakran utazik vidékre. A József Attila Színházban az Anconai szerelmesekben játszik, amely egyik kedvenc színházi élményem. Jelenleg új lemezt is készít, rengeteget dolgozik. Az István, a királyban is szerepel, folyamatos pörgés az élete.

A beszélgetés után a közönség kérésére Edith Piafot énekelt – hatalmas sikerrel. Mintha csak őt hallottuk volna. Lehet, hogy megszületett a „magyar Edith Piaf”?

Sulyok Attiláné
Fotók: Szabó Béla

2016.02.27