Thália Humorfesztivál – Öt nap alatt tíz előadás a jövő héten

MTI

Öt nap alatt tíz előadás látható a budapesti Thália Színházban a február 24-én, szerdán kezdődő IV. Thália Humorfesztiválon. Az esemény budapesti sajtótájékoztatóján Lantos Anikó fesztiváligazgató kiemelte: a nagyszínpadi produkciók – a vendéglátó Thália Színház saját előadásának kivételével – az idén is vidékről érkeznek, a stúdiószínpadon pedig főként budapesti produkciók láthatók.

A fesztivál műsorán öt nagyszínpadi és öt stúdió-előadás szerepel. A fesztiváligazgató elmondta: a produkciókat öttagú zsűri értékeli, amelynek tagja Nagy Katalin, a Vasárnapi Újság felelős szerkesztője, Farkas Anita, a Magyar Demokrata kulturális újságírója, Fekete Péter miniszteri biztos, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) ügyvezető igazgatója, Stumpf András újságíró, publicista, a Mandiner főmunkatársa, valamint a közönség soraiból kiválasztott Czagány Judit tanár. A fesztivál március 1-jei díjátadóján az előadások alkotói öt díjat és egy különdíjat vehetnek át.

Lantos Anikó hozzátette: kihasználva a lehetőséget, hogy a zsűri tagja Fekete Péter, összekötik a színház- és a cirkuszművészetet. A fesztivál nagyszínpadi előadásai előtt zsonglőr és bohóc – a Fővárosi Nagycirkusz Fesztikon című produkciójának fellépői – fogják szórakoztatni a közönséget. Február 24-én, szerdán a nagyszínpadon elsőként a Győri Nemzeti Színház produkciója, Simon Kornél rendezése látható. Ken Ludwig kortárs amerikai szerző Primadonnák című komédiáját Járai Máté és Nagy Balázs főszereplésével játsszák. Másnap, csütörtökön szintén amerikai szerző darabja látható a nagyszínpadon: a kaposvári Csiky Gergely Színház előadásában, Kelemen József rendezésében Neil Simon Mezítláb a parkban című vígjátéka, amelyet a híres filmváltozatból ismerhetnek a nézők. Ugyanezen a napon a Thália Mikroszínpadán interaktív improvizációs színházat, a Momentán Társulat RögvEst című produkcióját láthatja a közönség.

Február 26-án, pénteken a nagyszínpadon a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Gábor Andor komédiáját, a Dollárpapát játssza. A Lendvai Zoltán rendezésében, Józsa Imre főszereplésével látható produkcióban Szirmai Albert a darabhoz írt dalai is hallhatók. Szintén pénteken az Arizona Stúdióba a Váci Dunakanyar Színház érkezik vendégjátékra. Minden kezdet nehéz, hát még a versenyzongora címmel Olt Tamás romantikus komédiáját mutatják be a szerző rendezésében, a főbb szerepekben Mohai Tamással, Vándor Évával és Schlanger Andrással.

A fesztiválon február 27-én, szombaton a nagyszínpadon a Thália Színház saját előadását játssza, versenyprogramon kívül. Georges Feydeau Rövid a póráz című darabját Kelemen József állította színpadra. Délután az Arizona Stúdióban a Dumaszínház és a Füge Produkció előadását, az Elhanyagolt férfiszépségeket láthatja a közönség, este pedig a Mikroszínpadon Bödőcs Tibor Cefre Palota című közéleti önálló estje látható.

A fesztivál zárónapján nagyszínpadi produkcióként a Miskolci Nemzeti Színház A nagy Romulus című előadását tűzik műsorra: Friedrich Dürrenmatt darabja Keszég László rendezésében látható. Az Új Stúdióban a Pinceszínház előadásában Tasnádi István Finito (Magyar Zombi) című darabját játsszák Tasnádi Csaba rendezésében, Bajomi-Nagy György és Györgyi Anna főszereplésével.

A rendezvényen az érdeklődőket kedvezményes fesztiváljegyekkel, bérlettel, meglepetés programokkal és a színház előcsarnokában kiállítással is várják. Bővebb információ a programokról a színház honlapján olvasható: http://www.thalia.hu/

Forrás: MTI

2016.02.22