Külön utakon – saját ösvényeken II.

Mednyánszky és Rouault művészete a Patkó Imre Gyűjteményben

2016 januárjában Stílusok vagy izmusok? címen beszélgetéssel egybekötött előadássorozat indult a győri Vastuskós házban (Széchenyi tér 4.). A havi rendszerességűre tervezett sorozat célja, hogy a Patkó Imre Gyűjteményt az egész XX. századi magyar és nemzetközi művészetből válogatva, ne az általános stíluskategóriák, hanem a benne található neves alkotók és alkotások sajátos látásmódja, egyéni formanyelve révén ismertesse meg, és hozza közelebb az érdeklődőkhöz.

A február 16-i, második előadása alkalmával Pápai Emese művészettörténész Mednyánszky László és Georges Rouault  figurális, emberközpontú művészetét, életük érdekes momentumait ismertette meg az érdeklődő közönséggel a gyűjteményben található alkotásaik apropóján.

A Patkó Imre-gyűjtemény Mednyánszky 1914 körülire datált Melegedők című olajképét, valamint a kevésbé ismert francia mester, Georges Rouault, akvatinta technikával készült Miserere sorozatának egy gyönyörű lapját őrzi.

Két mélyen vallásos alkotóról volt szó, akiknek emberközpontú, humánus művészete figurális munkáikban a legnyilvánvalóbb és legmeggyőzőbb.

Molnár György művészetbarát,
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2016.02.19