Emlékezés a legnagyobb királyunkra

Mátyás-napok a Soproni Múzeumban

Milyen lehetett az élet a reneszánsz Magyarországon? Hogyan éltek akkor a nemesek? Milyen ruhát hordtak, hogy étkeztek? A legtöbben szívesen visszarepülnénk egy-egy napra a 15. századba. Ezt most megtehetik azok, akik ellátogatnak a Soproni Múzeumba, amely februárban Mátyás király nyomába indul. Egészen a hónap végéig tartanak a Mátyás-napok.

Hunyadi Mátyás Kolozsváron született 1443-ban a Hunyadi-házból származó Hunyadi János magyar kormányzó és Szilágyi Erzsébet grófnő másodszülött fiaként. A megválasztását követően a középkori Magyar Királyság uralkodója lett I. Mátyás néven 1458 és 1490 között, de cseh királlyá és osztrák főherceggé is megválasztották. Személyét számos monda és népmese őrzi, amelyek igazságosságát, eszét emelik ki. De milyen is volt akkoriban az élet? A Soproni Múzeum ezt az időszakot eleveníti fel. Ismeretterjesztés, történelem, gasztronómia – ezek a legfontosabb elemei a rendezvénysorozatnak. Lesz négyfogásos korhű menüsor, amelyen olyan különlegességek szerepelnek, mint őzpástétom tésztában, csipkebogyó mártással, vagy tárkonyos vaddisznóleves, emellett előadások, lovagi torna, ügyességi játékok, kódexrajzolás és táncház is szerepel a Mátyás-napok a múzeumban című rendezvénysorozat programjai között – írják Sopron honlapján.

A „reneszánsz Facebook”: humanisták kapcsolatai a 15. században címmel tart előadást Krammerhofer Szilvia művészettörténész február 17-én. Helyszín: Macskakő közösségi tér, Eggenberg-ház (Sopron, Szent György u.12.).

A hónap végén pedig, február 27-én egész nap programokkal várják az érdeklődőket. Reggel 10-kor Mátyás király köszönti népét a Tábornok-ház erkélyéről, és az Ars Historica Társulat Mátyás-meséjét láthatják-hallhatják a vendégek a Fő téren. Majd reneszánsz játszóház várja a kicsiket és nagyokat, amelynek keretében lesz lovagi torna, ügyességi játékok, kódexrajzolás, táncház és Mátyás király és a macskakői rablólovagok címmel Dr. Németh Ildikó főlevéltáros mesél.

Végezetül este Jégtörő Mátyás reneszánsz lakomáján vehetnek rész a látogatók a Gambrinus étteremben Gara Lídia tánc- és ceremóniamester, a Soproni Múzeum Ars Historica Társulata és a Kvintesszencia Régizene Együttes közreműködésével. 

Forrás: kultura.hu

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2016.02.15