Michael Collins

Filmajánló

Tragikus történet egy nagy formátumú emberről, aki az ír történelem nemzetközi hírűvé vált hőse. Michael Collins (Liam Neeson) jó szervező, erős és bátor férfi, aki egy békés és szabad Írországot szeretne. A cél elérése érdekében azonban a kemény eszközöket sem veti meg. Ezzel eléri, hogy az ellenfél komolyan vegye, de szembesülnie kell a szomorú következményekkel is. Mert az erőszak erőszakot szül.

Évszázadok óta küzdöttek az írek az angol uralom ellen, amikor az 1916-os tragikus kimenetelű húsvéti felkelés után a börtönből kiszabaduló Michael Collins úgy döntött, hogy megszervezi az Ír Önkénteseket. Hamarosan a függetlenségi mozgalom legnépszerűbb vezetője lett. Az angol-ír háború során Collins mindig igyekezett elkerülni, hogy emberei „ülő célpontot” nyújtsanak, ehelyett előszeretettel alkalmazta a gerilla harcmodort a britek ellen.

1919-ben már többféle szerepet is betöltött. Abban az évben választották meg az Ír Republikánus Testvériség elnökévé. Szeptemberben az Ír Önkéntesekből alakult Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) hírszerzési igazgatója lett. Ezenkívül Éamon de Valera kormánya az Aireacht pénzügyminiszterének nevezte ki. Nemzetközi hírű kötvénykibocsátást hozott tető alá, vezette az IRA-t, sőt magát a kormányt is, amikor de Valera az Amerikai Egyesült Államokba utazott, és hosszabb ideig ott tartózkodott, emellett szervezte a kiterjedt fegyvercsempészetet: valóságos egyszemélyes forradalom volt.

1920-ra, amikor Collins még csak 30 éves volt, a britek akkortájt hatalmasnak számító 10.000 font sterlinges vérdíjat tűztek ki a fejére. Az IRA mozgalmat annyira áthatotta a hírneve, hogy „a Nagy Bajtárs” néven emlegették.

Egy fegyverszüneti megállapodás után tárgyalások kezdődtek az angolok és az írek között, a delegáció egyik vezetője Collins volt. Bár ő úgy vélte, hogy Éamon de Valerának kellene vezetnie a küldöttséget, de végül vállalta, hogy Londonba utazzon. A tárgyalások eredményeképpen megszületett az Angol-Ír Szerződés, amely elismerte az ír állam megalapítását Ír Szabad Állam néven. A szerződésben megszabott feltételek miatt az IRA kettészakadt, és a szerződésellenes erők akciói harcokhoz és végül polgárháborúhoz vezettek.  Michael Collins mindössze 31 évesen, 1922. augusztus 22-én merénylet áldozata lett.

Az ír történelem egyik legnépszerűbb hősének alakja már a halálát követő évtizedtől foglalkoztatta a játékfilm- és dokumentumfilm-készítők fantáziáját. Életét már 1936-ban játékfilm dolgozta fel Beloved Enemy címmel.

Az 1996-os film méltó emléket állít az ír vezetőnek. Világszerte ismerté tette őt, igaz, néhány ponton szabadon kezelte a tényeket. Az északír származású Liam Neeson hitelesen alakítja a nemes lelkű és bátor hős figuráját, aki életét a közös ügynek szenteli.

Az ír származású Neil Jordan, a film rendezője és forgatókönyvírója elhivatott tolmácsolója a témának. Az IRA önkéntes Fergus történetét elmesélő Síró játék (1992) című filmjével forgatókönyvíróként kapott Oscar-díjat.

„A nagy azért tűnik csupán nagynak, mert mi térden vagyunk. Ideje lenne végre felállni!” (Michael Collins)

A főbb szerepekben Liam Neeson, Julia Roberts, Alan Rickman és Aidan Quinn látható.

Díjak:
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (1996) – Legjobb férfi alakítás: Liam Neeson
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (1996) – Arany Oroszlán: Neil Jordan

Szabados Éva

Források: Wikipédia.hu, port.hu

2016.02.10