Nemzetközi Természetfilm Fesztivál


Már második alkalommal rendezik meg május 18. és 22. között a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivált. A mostani év kiemelt témája a víz és a vizes élőhelyek védelme. A Kárpát-medencei szemle kategóriái a természeti értékeink, a vidéki élet és a hagyományok tematikát ölelik fel.

Ersók Nóra elmondta, hogy az ötnapos programsorozatban a nemzetközi mellett idén a Kárpát-medencei filmszemlét is meghirdetik. Emlékeztetett arra, hogy a szervezők a természet- és környezetvédelem gondolatát állították a középpontba, a jelentkezők pedig nemcsak professzionális filmkészítők lehetnek, hanem bárki pályázhat. „Nem titkolt célunk az is, hogy minél több fiatalt érjünk el akár alkotóként, akár nézőként vagy aktív természetvédőként” – tette hozzá.

A kommunikációs vezető felidézte: a tavaly először megrendezett versenyre 42 országból 424 film érkezett, amelyekből az előzsűri végül hetvenet választott ki a megmérettetésre, a Gödöllő-szerte zajló vetítéseken pedig több ezer látogató vett részt.

A mostani év kiemelt témája a víz és a vizes élőhelyek védelme – hívta fel a figyelmet Ersók Nóra. A nemzetközi szekcióban klasszikus természetfilmekkel, természet- és környezetvédelmi dokumentumfilmekkel, úti és expedíciós filmekkel, rajzfilmekkel, valamint a tudomány és természet, a vadászat, a halászat-horgászat témakörébe tartozó filmekkel lehet pályázni. A Kárpát-medencei szemle kategóriái a természeti értékeink, a vidéki élet és a hagyományok tematikát ölelik fel.

A fesztivál munkatársa hangsúlyozta: az öt nap alatt idén is ingyenes vetítésekkel, közönségtalálkozókkal, sokszínű környezet- és természetvédelmi programokkal, előadásokkal és könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket.

A fesztiválon kilenc szekciódíj és öt kiemelt díj (fődíj, a legjobb víz, vizes élőhelyvédelmi film díja, Rockenbauer-emlékdíj, Kárpát-medencei külhoni magyar alkotó díja, legjobb fiatal alkotó díja) vár gazdára. Részletek a www.godollofilmfest.com oldalon találhatók, a nevezés február 29-én zárul.

Forrás: kultura.hu

2016.02.09