A szellem és gondolat szabadságának napja

FILO-Pont, Győr

Február 17-én (szerdán), 18 órakor immár másodszorra rendezik meg A szellem és gondolat szabadságának napját a FILO-Pont-ban (Győr, Kálóczy tér 15.), az országos program keretén belül. A téma: Giordano Bruno nézetei az erényekről A diadalmas fenevad kiűzése című műve alapján. A belépés díjtalan.

Az esten a kivételes szellemiségű Giordano Bruno világképét és erkölcsi tanításait mutatják be allegorikus műve alapján. A diadalmas fenevad kiűzéseben a filozófus az égboltot ékesítő csillagképeket a szellemi elvekkel és erényekkel helyettesíti.
Az előadás során szemléltetünk egyes Bruno használta csillagképeket, és körüljárjuk, hogy vajon miért a legkiemelkedettebb hely jut az igazságnak, amelyet szorosan követ a gondviselés, a megfontoltság és a bölcsesség? Miért kell kiűzni az égből a hajdani hősöket, mint Herkulest és Perszeuszt, és milyen sorsot szán majd nekik Jupiter a földön? Giordano Bruno a mű végére megalkotja az ideális embert. Az ember „egén” a diadalmas fenevad hagyta űrt diadalmas erények veszik át. De mit is jelentenek ezek a fogalmak vagy ideák? Hogyan lesznek ebből hétköznapi életünkben is alkalmazható, útmutató tanácsok?

 

2016.02.07