Atlantis Books ‒ A könyvek és az olvasás szigete Szantorinin

A világ legérdekesebb könyvesboltjai 1. rész ‒ Szilvási Krisztián írása

Akár egy álom. Álom a valóságban, illetve valóság az álomban. Egy könyvesbolt, és annál sokkal több. A görög szigetvilág legdélibb részén, Szantorini vulkanikus szigetén áll egy képeslapokra kívánkozó görög villa, amelyet művészek, írók és aktivisták nemzetközi csoportja tölt meg ‒ a könyvek mellett ‒ élettel: színházat szerveznek, szabadtéri mozielőadásokat tartanak, programokat rendeznek, amelyek révén a könyvek a helyi iskolák gyerekeit is megtalálják. Az Atlantis Books közössége minden értelemben túllép az anyagi meghatározottságon, mára valódi fogalommá vált a szellemi műalkotások és tevékenységek szférájában.

Az Atlantis Books „professzionális amatőr könyvkereskedése” 2014-ben ünnepli 10 éves fennállását, a köszönet a honlapon kristálytiszta őszinteséggel cseng: „Nélkületek soha nem tudtuk volna megcsinálni. Ti dajkáltatok, amikor még csak csecsemők voltunk, amikor az első évek vándorútját jártuk, és amikor azt hittük, közel a vég. Egy gigantikus, napsütéssel teli KÖSZÖNJÜK elképesztő barátainknak, az önkénteseknek, szülőknek, testvéreknek, unokatestvéreknek, vásárlóknak és mindenkinek, akik támogattak bennünket az évek során! Emeljük rakival töltött, kristálytiszta poharunkat rátok: στην υγειά μας!

Akár a mesékben, vagy ahogyan már említésre került: az álmokban. Az Atlantis Books független könyvesboltját ciprusi, angol és amerikai barátok egy csoportja alapította 2004-ben. Az egész úgy kezdődött, hogy 2002 tavaszán Oliver Wise és Craig Walzer, két huszonéves amerikai egy hét vakációt töltöttek Szantorini szigetén, Oia vulkanikus sziklákba vágott, fehérre meszelt falu házai között. Egy olyan helyen, ahol az emberek imádnak olvasni a naplementék csodás fényénél, különösen a helyi ízletes borok kíséretében. A srácok épp kifogytak az olvasnivalóból, s mivel a sziget könyvesboltjaiban nem találtak kedvükre valót (a kínálat néhány detektívregényből és útikönyvből állt csupán), a táj lenyűgöző szépségeivel (és némi borral) telítve elhatározták, hogy ők maguk nyitnak itt egy könyvesboltot a párizsi, angol nyelvű kínálattal rendelkező Shakespeare & Company mintájára. Oliver rögtön el is nevezte az ötletben szereplő könyvesboltot Atlantis Books-nak, és együtt nevettek azon, hogy egyszer majd a gyerekeik fogják üzemeltetni.

A nyár leteltével Angliában egy harmadik fiatalember, Tim sétálni hívta Craig-et a Sussex partjára, ahol Craig elmondta neki a könyvesbolt ötletét, mire Tim azt felelte: „Nagyszerű!” Egy évvel az ötlet megszületése után Craig és Oliver lediplomáztak az egyetemen, majd Craig felhívta Chris nevű barátját is a könyvesbolt tervével. Chris csupán ennyit kérdezett: „Jöhetek én is?”. Hozzájuk csatlakozott aztán még Maria nevű ismerősük is, így a négy srác és az egy szem lány hat hónapot szentelve a célnak pénzt spóroltak, könyveket keresgéltek, adósságokba verték magukat, valamint írtak, olvastak és tervezgettek. Tim bérbe vett egy Danny nevű furgont, míg Will ötödik fiúként felajánlotta, hogy weboldalt tervez, logót készít, végül pedig azt mondta: „Lehet, hogy én is megyek”.

És eljött 2004. Újév reggelén bepakoltak Danny-be, búcsút intettek, és keresztülszelvén a kontinenst, megérkeztek Oia-ba. Találtak egy üres, a tengerre valamint a naplementére néző épületet, megittak pár whiskey-t, és aláírták a bérleti szerződést. Csatlakozott hozzájuk egy kutya és egy macska, nyitottak egy bankszámlát, működési engedélyt igényeltek, barátokat szereztek, könyvespolcokat eszkábáltak, egy könyvekkel tömött csónakot telepítettek a nyitott teraszra, Jenny pedig mindent kékre festett.

Az Atlantis Books 2004 tavaszán nyitotta meg könyvkereskedésének lapjait… illetve ajtajait, hogy belevágjon a világ talán legkülönlegesebb kulturális vállalkozásának. A fiatalok gyorsan beilleszkedtek a helyi közösségbe, s az évek alatt repertoárjuk egyre és egyre szélesedett: irodalmi fesztiválokat (köztük ételfesztivált is) szerveztek; író-olvasó találkozókat, felolvasó- és színházi esteket rendeztek a lélegzetelállítóan hangulatos teraszon a hold-, a csillagok- és a tenger fényeinél; filmvetítéseket tartottak; régimódi táncos partiknak adtak otthont; valamint számos kutyának és macskának biztosítottak vendéglátást. Tevékenységük nem igazán pénztermelő vállalkozás, a személyzet folyton cserélődik, váltja egymást, s az „üzlet” hátsó részében él, az Atlantis Books mégis egyre nagyobb nemzetközi hírnévnek örvend.

Az első évünkben elkövettünk egy óriási hibát ‒ vallotta be Chris a The New York Times újságírójának. ‒ Vásároltunk egy hajórakományni, tízezer kötetre rúgó könyvcsomagot az e-bay-en keresztül. Aztán kiderült, hogy a szállítmány nagy része önsegítő és halászati könyvekből áll.” Azóta gondosan ügyelnek a válogatásra, a világ különböző független könyvesboltjaiból szerzik be állományukat: az Atlantis könyvespolcai így mára görög, angol, spanyol, olasz, német, francia, holland regényektől, versektől, novellagyűjteményektől, életrajzoktól, filozófiai kötetektől roskadoznak, s a személyzet boldogan ajánlgatja saját kedvenceit a vásárlóknak és látogatóknak. „Néha az emberek öt könyvet is vesznek egyszerre, néha viszont csak egy fényképet készítenek a könyvesboltról. Azt hiszem, igazi látványosság lettünk.

2010-től kezdve különleges szolgáltatást is nyújtanak: az üzlet hátsó részében kézzel készített (varrt), füzetméretű kis könyvecskéket árusítanak, amelyek beleférnek egy borítékba. Így az interneten megrendelve őket meglepetés ajándékként postai úton küldhetünk belőlük ismerőseinknek egy kis darab Görögországot és Atlantis-t James Joyce, Mark Twain, Makszim Gorkij, Walt Whitman, Lewis Carroll, vagy éppen Rudyard Kipling egy-egy rövid művén keresztül. S ha már az értékeknél tartunk, az Atlantis Books antikvár tevékenysége valódi ritkaságokkal is szolgál a gyűjtőknek kedveskedve: online lehet megvásárolni például Ernest Hemingway Vándorünnep című posztumusz kötetének 1964-es első brit kiadását, Truman Capote Hidegvérrel című regényének 1965-ös első kiadását, J.D. Salinger Kilenc történetének 1953-as első kiadását, vagy mondjuk Hunter S. Thompson Hell’s Angeles ‒ Vad rege az angyalokról című művének 1967-es első kiadását.

Az Atlantis Books tehát 10 éves fennállásának jubileumára mesébe illően szárnyalt túl egy álmot, amelyből remélhetőleg még jó sokáig nem lesz ébredés. Így a The Guardian, a The New York Times és a The Times után (hogy csak a legnagyobbakat említsük), Craig Walzer személyes együttműködésével és jóváhagyásával a Győri Szalon is beszámolhat erről a kivételes vállalkozásról, amelynek szíve a határokat nem ismerő közösségi érzésben és a kultúra iránti tiszteletben keresendő. S ahogy Craig vallja: „A könyvesbolt most már az otthonom, és még mindig azon nevetgélünk, hogy egy napon a gyerekeink viszik majd tovább.” Így legyen!

 Az Atlantis Books honlapja itt érhető el, a hihetetlen könyvesboltról pedig a lenti képgalériában láthatók további fotók.

Szilvási Krisztián

2014.01.24