Olvasni jó! show

Városi megmérettetés sokadszorra

Olvasni tényleg jó! Sokunkat nem kell meggyőzni erről a tényről. De mi van az ifjabb generációkkal? Azokkal, akiknek még „munka” a betűk felismerése és összeolvasása, azokkal, akiket oly sok minden egyéb csábít: a játék, a sport, a barátok, a televízió, vagy éppen az Internet. Szerencsére vannak, akik azon munkálkodnak, hogy a most cseperedő gyerekek is ráérezzenek az olvasás adta örömökre!

A győri Kölcsey Ferenc Általános Iskola alsó tagozatos nevelői immár kilencedik alkalommal szervezték meg az „Olvasni jó! show” címet viselő városi vetélkedőt. Show vagy vetélkedő? – kérdezhetik. Is-is – adom a választ. Izgalmas és változatos feladatok követték egymást – tehát vetélkedő. Ha kellett, a műsorvezetők – Kaszás Lászlóné és Németh Andrea – színésszé avanzsáltak, s a programból nem maradt el a néptáncbemutató sem – ha úgy tetszik, show a javából! Nevezzük bárhogy is, a megmérettetésen induló csapatok tagjai és a 26 egyéni induló jól láthatóan remekül érezte magát.

A versenyen való részvétel előzetes felkészülést igényel. Mivel a vetélkedőre a harmadikos és negyedikes korosztályt várják, a nekik való könyvek közül válogattak a szervezők. Ebben az esztendőben a jelentkezőknek két magyar meseregényt és egy immáron klasszikus angol ifjúsági könyvet kellett elolvasniuk. Az egyik kötet Berg Judit nagy sikerű Ruminije volt. A talpraesett kisegérről és barátainak kalandjairól szóló történet mind a fiúk, mind a lányok körében népszerű. A másik magyar könyv, Békés Pál meséje régebben, 1983-ban íródott. A kétbalkezes varázsló hősei, Fitzhuber Dongó és Éliás Tóbiás fantasztikus kalandokat élnek meg a „mesétlen”, „varázstalan”, sivárnak hitt lakótelepen. A megadott három könyv közül minden bizonnyal Roald Dahl könyvét, a Charlie és a csokigyár címűt olvasták a legtöbben a világon, hiszen számtalan nyelvre lefordították, és meg is filmesítették.

A gyerekek a Kölcsey Héten, egészen pontosan január 26-án mérték össze a tudásukat. Az egyéni és a csapatverseny szimultán zajlott. Peregtek egymás után a feladatok: ki kicsoda, villámkérdések, titkosírás, párosító, irodalmi Maradj talpon! Bizony, igencsak koncentrálnia kellett annak, aki jól akart szerepelni! A gyerekek nagyon ügyesek voltak, s csak a Ki vagyok én? című feladat volt az, ami a többes holtversenyt megszüntette. Íme a vetélkedés eredménye:

CSAPATVERSENY
1. hely (98 pont)
Bartókosok (Bartók Béla Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Nagymegyer)
Bedecs Flóra, Csémi Csillag Virág, Varga Réka
Felkészítő tanár: Vendégh Éva, Bobkovics Éva, Csepi Katalin

2. hely (91 pont)
Baglyocskák (Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda)
Molnár Liza, Reszkető Eszter, Varga Melinda
Felkészítő tanár: Jahn Marietta

3. hely (85 pont)
Táncoló egerek (Győri Tánc és Képzőművészeti Iskola)
Komáromi Anna, Ledo-Fomin Blanka, Urbán Noémi
Felkészítő tanár: Virágos Klára

4. hely (84 pont)
Fabatkák (Győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakközépiskola)
Brinda Gabriella, Nyári Mirella, Szabó Csenge
Felkészítő tanár: Turócziné Horváth Izabella

EGYÉNI EREDMÉNYEK
1. hely - 89,5 pont: Babics Hanna (Győri Tánc és Képzőművészeti Iskola)
Felkészítő tanár: Kiss László

2. hely - 84,5 pont: Kertész Zsófia (Győri Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola)
Felkészítő tanár: Pálisné Balogh Ilona

3. hely - 80 pont: Fodor Hella (Győri Tánc és Képzőművészeti Iskola)
Felkészítő tanár: Kiss László

4. hely - 78 pont: Gulácsi Csilla (Győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakközépiskola)
Felkészítő tanár: Turócziné Horváth Izabella

5. hely (megosztva)
- 77,5 pont: Rehák Írisz (Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda)
Felkészítő tanár: Jahn Marietta
- 77,5 pont: Szántó Soma (NYME Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola)
Felkészítő tanár: Németh Gáborné

A díjazottak könyvjutalomban részesültek. A verseny nyertesei azonban nemcsak ők, hanem az összes résztvevő! Remek olvasmányélményekkel gazdagodtak: megtapasztalhatták, hogy a könyvek révén csodás világokba tehetnek utazást; a vetélkedő pedig minden bizonnyal emlékezetes marad a számukra.

Köszönet az olvasás népszerűsítése érdekében végzett munkáért minden felkészítő tanárnak, a feladatokat összeállító Erlitz Ibolyának, Kaszás Lászlónénak, Németh Tibornénak, Takács Zsoltnénak, Németh Andreának; a zsűri tagjainak és a Kölcsey Iskola mindazon dolgozójának, aki részt vett a verseny lebonyolításában!

Berente Erika

2016.02.01