1239

Kereszthegy

Filmbemutató az Apátúr-házban

Október 3-án (pénteken) 17.00-kor ingyenes filmbemutatóra várják az érdeklősőket az Apátúr-ház (Széchenyi tér 5.) dísztermében. Nagy József, Bárány Krisztián és Wonke Rezső Kerszthegy című filmjét tekintheti meg a közönség.

Játékfilmes elemekkel „fűszerezett” dokumentumfilm készült a magyar királyi 65. székely honvéd határvadászcsoport katonáinak páratlan hősiességéről, amikor 1944 őszén vonalaikat megvédve hetekig sikerült feltartóztatniuk az óriási túlerőben lévő szovjet csapatokat. Jelentős harcteljesítményükkel lehetővé vált több százezer magyar és német katona kivonása Erdélyből.

Kereszthegy egy ezerötszáz méteres magaslat a Görgényi-havasok hegyláncának csúcsai között. A második világégés óta azonban több ennél. Hősi emlékműként tiszteli a környék népe. Nemcsak azért, mert itt vesztek el apák és fiúk a túlerő csapásai alatt, hanem azért is, mert mindenki tudta, ezeknek a harcoknak és hősöknek nem állított senki emlékművet.

A film társrendezője Bárány Krisztián győri származású újságíró, a soproni Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai is közreműködtek, Igler Attila vezetésével.

A filmet először 2014. április 29-én Budapesten, az Uránia Filmszínházban mutatták be.

Rendező: Nagy József, Bárány Krisztián, Wonke Rezső

A film zenéjét Ökrös Csaba Príma-díjas zeneművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára szerezte, a Berecz András által gyűjtött katonadalok feldolgozásával. Antal János: Kereszthegy c. versét elmondja Berecz András.

Közreműködik: László G. Attila, Pál Emőke

A lengyel fővárosban megrendezett V. Nemzetközi Történelmi és Katonai Filmfesztiválon különdíjat nyert a II. világháborús történetet feldolgozó Kereszthegy.

https://www.facebook.com/kereszthegy?fref=ts

Werkfilm: http://www.youtube.com/watch?v=5y8mc6hyBuw

2014.09.28