Széchenyi Alumni Magazin

2015. téli szám

A győri Széchenyi István Egyetem öregdiák-magazinja elsősorban az intézmény egykori és jelenlegi hallgatóit szólítja meg értékes információkkal és szakmailag is érdekes írásokkal. De izgalmas és hasznos lehet mindazoknak, akiket foglalkoztat az egyetemi élet, az oktatás aktuális helyzete és a város fejlődési lehetőségei. A 2015. IX. évfolyam 34. számot lapozgattuk.

A 2007 óta negyedévente megjelenő kiadvány a Széchenyi István Egyetem és az X-Meditor Kft. együttműködésének gyümölcse. A felsőoktatási intézmény egyik kiemelt kommunikációs eszköze, sokoldalú témaválasztással, a különböző szakterületek (járműgyártás, gazdaság, jog, művészetek, sport, építészet, marketing, kommunikáció, közigazgatás, informatika, távközlés, stb.) aktuális kutatási eredményeinek bemutatásával.

Ízelítő a téli számból:

A Várszegi Asztrik útravalójával induló 34. számban többek között szó esik a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar csatlakozásáról, megismerhetjük a Széchenyi István Egyetem jutalmazott publikációit és bemutatkozik a SZEnergy Team, a hallgatókból álló lelkes csapat, akik jövőbe mutatóan az alternatív energiával hajtott elektromos járművek fejlesztésével foglalkoznak. Az Erasmus-programmal Győrben tanuló finn és spanyol hallgatókkal készült interjú különleges betekintést ad az egyetemi életbe és az ösztöndíjak nyújtotta lehetőségekbe.

A lapot kulturális csemegeként egy Gárdonyi Géza győri vonatkozásairól szóló írás is gazdagítja. Valamint szintén érdekfeszítő olvasmány a Knézich Károly szépunokájával, Hegyiné Szinyei Viktóriával készült interjú. Tanulmányrészletével a 98 éves korában elhunyt dr. Jordán László előtt tiszteleg az újság stábja.

A Széchenyi Alumni Magazin emellett különböző területeken tevékenykedő sikeres embereket mutat be az olvasók számára, akik akár a hallgatók számára is példaként szolgálhatnak, és valamilyen szálon kapcsolódnak az egyetemhez.

Az egyikük dr. Kalló Zsolt hegedűművész, a Varga Tibor Zeneművészeti Intézet docense, aki életútjáról, próbatételekről, elhivatottságról és Győrbe érkezéséről mesél.

Az utolsó cikkben a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium életébe enged betekintést a jelenlegi igazgató, Horváth Éva. Az országos hírnek örvendő középiskolát a jövőben szeretnék a térség természettudományos oktatás módszertani és tudásközpontjává tenni. Ennek a törekvésnek egyik lépése, hogy 2013-ban egy Öveges professzorról elnevezett modern laboratóriumot hoztak létre az intézményben. A fizika, kémia, biológia és földrajz megszerettetése és a hatékony tanulás módszereinek terjesztése a labor legfőbb funkciói. A nyelvi képzésre is nagy hangsúlyt helyeznek, ami a külföldi továbbtanulás lehetőségét is megnyitja a tanulók előtt. Az elmúlt évben a Kossuth Gimnázium diákjainak 15 százaléka folytatta tanulmányait a Széchenyi Egyetemen.

Szabados Éva

2016.01.21