1511

Koncert az Akadémiai napon

Varga Tibor Zeneművészeti Intézet

Szeptember 18-án csütörtökön 15 órától nagyszerű koncertet hallgathatott meg az érdeklődő közönség az Egyetemi Hangversenyteremben (volt győri Zsinagóga). A 2006 óta hagyománnyá vált eseményt a magyarországi zenei felsőoktatási intézmények karainak és intézeteinek részvételével rendezik meg minden évben az Akadémiai nap keretében.

A koncertet Dr. Ruppert István, a Varga Tibor Zeneművészeti Intézet igazgatója vezette be családias hangvételű köszöntőjével, melyben név szerint üdvözölte a jelenlévő társintézmények vezetőit. A fellépő művésztanárok sorrendben a következő egyetemekről érkeztek: Pécsi Tudományegyetem - Művészeti Kar, Széchenyi István Egyetem - Varga Tibor Zeneművészeti Intézet, Győr, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest, Miskolci Egyetem - Bartók Béla Zeneművészeti Intézet, Debreceni Egyetem - Zeneművészeti Kar, Szegedi Tudományegyetem - Zeneművészeti Kar.

A gazdag program Kovács Szilárd orgonajátékával indult, a korai barokk korszakát képviselő Nikolaus Bruhns E-moll prelúdiumával. A győriek fellépése előtt Ruppert István köszöntötte a Varga Tibor Zeneművészeti Intézet előző igazgatóját, Gábor Józsefet annak alkalmából, hogy címzetes egyetemi tanári címet kapott. A győriek közül sokan jól ismerik és szeretik Gábor József tanár urat, aki hatalmas tudásával szerényen és odaadóan szolgálja a győri zenészképzést és zenei életet. A köszöntés után zongorához is ült, és Szabó Magdolna magánének tanárral együtt csodás produkcióval ajándékozták meg a jelenlévőket, Rachmanyinov dalok csendültek fel remek művészi tolmácsolásban.


A színvonalas koncert méltó fináléja Prof. Szecsődi Ferenc fergeteges hegedűjátéka volt. A Szegedi Egyetem vonós tanszékének vezetője nemcsak zeneileg, de színpadilag is tökéletes előadása kiváló példát mutatott a jelenlévő hallgatóknak arról, hogyan lehet felvenni a kapcsolatot a közönséggel és közösséget formálni a zene erejével.

Szabados Éva

2014.09.22