Meggyógyult, hogy másokon segítsen

Cs. Németh Margit könyvbemutatója a megyei könyvtárban

Szeptember 18-án a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubhelyiségében mutatta be füveskönyvét Tegyél, hogy legyél! címmel Cs. Németh Margit, aki közel 20 éve súlyos betegségből épült fel. Gyógyulásának tapasztalatairól, a gyógynövények erejéről írt harmadik, önálló könyvében. Tette mindezt, hogy családtagjai mellett másokon is segítsen.

Cs. Németh Margit fiatal éveiben csaknem 3 évtized telt el betegséggel; több, mint 30 alkalommal feküdt kórházban, klinikán. Tíz nagyműtétje volt – a legutolsót 53 évesen élte át, amikor rákkal műtötték. Akkor szentül megfogadta, meggyógyul! Először a gyógynövényekkel foglalkozott. Szakirodalmat vett, és tanult. Pályázott, előadásokra járt. Boldog volt, amikor Budapesten, az egyik természetgyógyász klinikán tanulhatott, ahol kiváló orvosokat ismerhetett meg. Tapasztalatairól, a gyógynövények erejéről írt harmadik, önálló könyvében. Tegyél, hogy legyél! A szerzővel a könyvbemutatón Harcsás Judit író, újságíró beszélgetett.

„Tavaly nyáron kezdtem el írni ezeket a praktikákat, mindazt a tapasztalatot, amit összegyűjtöttem – mesélte a kisbajcsi Cs. Németh Margit. – A lányaim, unokáim folyamatosan bíztattak, ami nagy erőt jelentett. A leírt gyógymódokat tanfolyamokon, házi könyvtáramból, természetgyógyász magazinokból, dr. Szabó Lajos atya tanítványainak könyveiből, Szabó György füvesember gyógymódjaiból tanultam. A szemszárazságtól a tértisztításig, az alvásproblémáktól a koleszterin-csökkentésig mindenről igyekeztem írni, illetve közreadom, melyik gyógynövény milyen betegségre lehet hatásos.”

„Nagyon sokféle betegséggel, problémával találkoztam, ami mélyen érintett. Vallom, az egészség nem minden, de a minden semmi egészség nélkül. Minden testi betegség mögött a lélek kopogtat. A természet törvénye: amit vetünk, azt aratjuk. Nem érzem magam még idősnek, de bizony a 75. évemben járok. Hosszú távra terveztem jó egészséget, de ha a Teremtő másként gondolja, azt is elfogadom. Összességében békében élek önmagammal, s úgy tartom, fontos önmagunk tisztelete és szeretete, no és hogy a sérelmeinket meg tudjuk bocsátani.”

Sokféle gyógynövényünk van, gyógynövény-nagyhatalom vagyunk?

Érdemes ezzel foglalkozni, mert rendkívül sokat segíthetnek. Reggelente gyógyteát iszunk a férjemmel – ez az egészségmegőrzésre is kiváló. Igyekeztem a könyvemben minden gyógynövényt, illetve betegséget érinteni; olyan megtörtént eseteket leírni, amely másoknak is tanulságos lehet. Emellett néhány oldalon mosolyogtató történeteket, „gyerekszájat” is talál az olvasó, amit anno a gyerekeimtől, az unokámtól hallottam.

Kiknek ajánlja a könyvet?

Fiataloknak és időseknek egyaránt. Ebből mindenki tanulhat, ki-ki magáévá teheti azt a gyógymódot, amit a legjobbnak gondol.

Mi a tapasztalata: az orvosok hogyan fogadják majd a kötetét?

Kiváló háziorvosom van, elfogadja azt a döntésemet, hogy csak ritkán, vagy egyáltalán nem szedek gyógyszert. Senkinek nem adok tanácsot, de én a természetre, a gyógyító növényekre esküszöm, s talán ez nem is baj. Belső késztetést érzek, hogy folyamatosan tanuljak, és megtaláljam az ok-okozat összefüggéseit. Életutamra sok követ tett a Teremtő, köszönet érte. Úgy érzem, megtaláltam azt az utat, melyen haladnom kell és még sok jót tehetek a hátralévő időmben.

A nevetés gyógyít (részlet a könyvből): „Lakóhelyemen, az orvosi rendelő előtti virágtartókba ültettem virágokat, és rendszeresen öntöztem. Egy ilyen alkalommal kijött az asszisztens hölgy, mondta, hogy menjek be a rendelőbe. Mondtam, hogy nincs nekem semmi bajom. Jöjjön be, most nincs betegünk, majd belém karolt, és ’bevitt’. Üdvözöltük egymást a háziorvosommal, aki azt mondta, mutassam a hátamat. Döbbentem néztem a doktor úrra, majd neki is megmondtam, hogy semmi bajom. Ekkor doktor úr mögém állt, és a lapockáimat körkörösen masszírozta ruhán keresztül, majd a következőt monda: – Margitka, maga egy angyal, azt nézem, nőnek-e a szárnyai...”

Fotók: Molnár György
a Győri Fotóklub Egyesület tagja


2014.09.20