2199

Felújították az Esterházy-család sírkertjét Fertődön

MTI

Megújult Cziráky Margit grófnő (1874-1910) és férje, IV. Esterházy Miklós (1869-1920), valamint Apponyi Mária Gabriella (1910-1986) grófnő síremléke és azok környezte Fertődön, az átadási ünnepséget november 30-án, hétfőn tartották.

A sírdomb és a hozzá vezető út rekonstrukciója egy évet vett igénybe. A régi földutat felváltó mintegy 500 méter hosszú új út megépítése76 millió forintba került, erre a kormány biztosított forrást. A sírdomb rendbe tétele 10 millió forint volt, ezt a fenntartó Eszterháza Központ fizette saját költségvetéséből – beszélt a beruházás részleteiről az MTI-nek Bodrogi László Anzelm, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont főigazgatója.

Hozzátette: nagyon rossz állapotban volt a sírkert, a lugas egyik részén például a gaz mindent ellepett. Most többek között új növényeket telepítettek, a sírdombra került egy kút is, és ültettek futórózsákat is, ez utóbbi volt Margit grófnő egyik kedvenc virága.

Eszterházy Antal herceg arról beszélt, hogy nagyszülei 1898-ban költöztek Fertődre, és elkezdték felújítani a kastélyt, a kertet. Az Esterházy-kastély második fénykorának is tartják ezt az időszakot, amely Cziráky Margit váratlan és korai halálával ért véget. A közkedvelt grófnőt ugyan Eszterházán temették el, de a család elköltözött, a sírkert pedig jelentősen lepusztult. A herceg megemlítette még, hogy szeretné, ha nagyszülei és édesanyja, Apponyi Mária Gabriella síremléke mellé kerülne édesapjáé is, erről egyeztetések folynak az ausztriai Esterházy Magánalapítvánnyal.

Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára az átadási ünnepségen kiemelte, hogy a fertődi Esterházy-kastélynak két nagy csúcspontja volt: az első, amikor 1720-tól Esterházy „Fényes” Miklós felépíttette, a második pedig akkor, amikor oda költözött IV. Esterházy Miklós és felesége, Cziráky Margit. Ez a magyar történelem két fontos pillanata, amire büszkék lehetünk, de ez kötelességgel is jár, mint az ő nyughelyük megőrzése, méltó megújítása – jegyezte meg. A kastély mostani felújításaira utalva azt mondta, bízik abban, hogy most a harmadik nagy korszak kezdődik Eszterházán.

A rekonstrukció részeként december végére fejeződik be a kiskastély, a hercegi jószágkormányzóság rekonstrukciója mintegy 1,5 milliárd forintból.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2015.12.07