Énekes madár Sopronban

Szerelem és csoda székelyesen

Tamási Áron Énekes madár című székely népi játékát tűzi műsorára bérletes előadásként a Soproni Petőfi Színház november 28-tól. A házigazda teátrum, a Forrás Színház és az Evangélium Színház koprodukciójában készült darabot Juhász Róza állította színpadra, nyári előbemutató keretében pedig megtekinthették már a nézők Vászolyban, Hegykőn és Mikházán.

Az Énekes madár című székely népi játék az emberi tisztaság és az igaz szerelem diadala az irigység és a jót mindenáron elpusztítani akaró erők felett. Olyan tündérmese, melyben a humor, a könnyes kacagás, az édes évődés és a szárnyaló szerelem mögött fájdalmasan nevetséges, néha szánalmasnak tűnő, ugyanakkor örök érvényű emberi sorsok és cselekedetek rejtőznek. A világ és az ember ma ugyanúgy működik, mint Tamási Áron 1933-ban írott művében, azzal a különbséggel, hogy a színpadon a csodák meg is történnek…

„Ő egy olyan fiatal legény, aki most találkozik a szerelemmel, a világot körbeölelő gonoszsággal, a rosszakarók energiáival, mégis meg tudja őrizni a tisztaságát és a párját. Ebben segít számára az igazi székely ravaszsága is” – hangsúlyozta Papp Attila, aki Kömény Móka szerepét alakítja. A színművész elmondta: Móka karaktere közel áll hozzá, szeret ilyen élénk, vicces, szerethető figurákat játszani a színpadon. Úgy véli, az általa alakított fiatalember a szemléletében hordozza azt, hogy a léleknek tisztának kell maradnia. Még akkor is, ha a világ irigy, rosszal válaszol a jóra. Ezért is tudja megőrizni az igaz szerelmét.

„Naiv, érzékeny, ugyanakkor talpraesett lányt játszom. Ő nem vágyik másra, csak boldogságra és szeretetre” – mesélte Szlúka Brigitta, aki Gondos Magdolna szerepét formálja meg. A színművésznő elmondta: számára fontos mű az Énekes madár, közel áll hozzá ez a szerep. „Magdolnát édestestvérei nevelik fel mostoha körülmények között. Ennek ellenére ő vidám, pozitív életszemléletű teremtés. Hisz a szerelem erejében, abban, hogy a jó mindig felemelheti a lelkeket. Így a mesékben és az életben is megtörténhetnek olyan dolgok, amelyekre nem számíthatunk” – mondta a színésznő, aki szerint emiatt is aktuális, érvényes Tamási Áron műve.

Préda Máté egy ’egyszerű’ gondolkodású falusi legény, akit többnyire komikus szituációkban látunk, de én mindenekelőtt a lelki nyomorát, a saját élet-igazságát szeretném megmutatni az előadásban” – mondta Ács Tamás a darabról. Hozzátette: Máté nem akarja elvenni Reginát, akinek már tíz éve udvarol. Titkon ő is Magdóba szeretett bele, benne látja boldog életének lehetőségét. „Tamási Áron több helyen is leírja: nem mesejátékot kell játszani, hanem az embert kell megragadni és megmutatni. Préda Máté sorsa egy kisszerű ember képét vázolja fel, aki nem tud felülemelkedni önnön ösztönös, alantas vágyain. Ez a történet bármikor és bármelyik faluban játszódhat, mert az Énekes madár meséje az ember valóságának mélyére hatol” – hangsúlyozta a színművész.

„Egy fáradt, gonosz vénleányt játszom, aki nem bírja elviselni a mások boldogságát” – mondta Szőcs Erika. A színművésznő Gondos Eszter szerepében látható. „Eszternek tíz éve udvarol egy férfi, aki soha nem szerette, s nem is akarta feleségül venni. Ettől vált gonosszá és iriggyé. Amikor meglátja más szerelmét, akkor fájdalmában még jobban előtör belőle a rosszindulatúság, az utálatosság, az undokság. Ilyen negatív energiákat megmozgatni mindig kihívás a színésznek, ezért is szeretem ezt a szerepet. És persze a miatt is, mert erdélyi vagyok, ez a világ bennem él a tájaival, hegyeivel, fenyveseivel, a székelyekkel, a gondolkodásukkal együtt.”

„Egy olyan vénlányt játszom a darabban, aki valójában elesett és sebezhető. Azért próbál határozott, erős és gonosz lenni, hogy így védje meg magát a kudarcoktól” – mondta Simon Andrea, aki Gondos Regina szerepét alakítja. Hozzátette: örül annak, hogy negatív karaktert formálhat meg, szerinte ez mindig izgalmas feladatot jelent egy színész számára. Tamási Áron világával az elmúlt években kezdett el jobban megismerkedni, pár esztendeje járt életében először Erdélyben, s nagy hatást gyakorolt rá az ottani légkör.

Kömény Ignácné szerepében Fodor Zsóka lép színpadra. Ő elmondta: egy nagyszívű, ravasz, családszerető székely asszony bőrébe bújhat. Megmutatkozhat szerepében az igazi anyaszív és sok szép olyan gondolat, amely reményei szerint eljut majd a nézőkig. Gál Tamás Bakk Lukácsot alakítja a produkcióban. Szerinte a székely világ és az ott élők utánozhatatlanok. A humorukban, összetartó erejükben, tisztaságukban, nagy lelkükben, és mindezt Tamási Áron remekműve is bizonyítja.

A plébánost Lénárt László formálja meg. Ő a szerepéről egyebek mellett úgy vallott, hogy együtt érző, a lelkekre figyelő ember alakít, aki a fiatal szerelmeseknek támaszt és biztatást nyújt. Sárdy Zoltán a boszorkány szerepében látható, ahogy megfogalmazta, a mesebeli szálat jeleníti meg a karaktere, varázslatos átalakulásokkal.

Az előadás koreográfusa Csernus Anita, a Sopron Balett tagja, aki arról beszélt, hogy külön foglalkozott a felnőtt és gyerekszereplőkkel. Előbbiekkel a színpadi verekedéseket, dulakodásokat dolgozták ki, hogy életszerűek, de sérülésmenetesek legyenek, míg utóbbiakkal a gyermekjátékokra jellemző mozgásokat, néptáncokat gyakorolták be. A produkció díszlet és jelmeztervezője Libor Katalin.

Varga Róbert
Fotók: Soproni Petőfi Színház

2015.11.30